Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 januari 2011 @ 15:37 door Calamandja , 1563 keer bekeken

Rome bezoeken vanuit je luie …

Rome bezoeken en geen stap buiten de deur zetten? Het kon al enige tijd. We maakten in deze Nieuwsbrief al eerder kennis met - zonder twijfel - zeer spectaculaire toepassingen, waarbij je vanuit je luie stoel een gedetailleerd virtueel bezoek kan brengen aan Romeinse locaties zoals ondermeer de Sixtijnse Kapel en de basilieken Sint-Pieter, Sint-Paulus-Buiten-De-Muren en Sint-Jan van Lateranen. Nu wordt die technologie uitgebreid. Waar de huidige toepassingen in feite beperkt zijn tot één gebouw of kamer waar je het interieur in alle richtingen kan bekijken, aangevuld met sterke zoomfuncties, is het nu mogelijk letterlijk doorheen bv. kamers van gebouwen te wandelen en alles te bekijken wat zich daarin bevindt. Tegelijk kan je informatie over elk object oproepen, een audio- of videopresentatie laten afspelen en extra foto's opvragen.

Het Romeinse stadsbestuur wil op termijn haar fraaiste troeven met behulp van deze technologie online zetten. Een eerste project werden de wereldberoemde Capitolijnse Musea. De toepassing is bijzonder handig voor nostalgische Romereizigers of voor nieuwe toeristen die alvast eens willen kennismaken met wat de eeuwige stad zoal te bieden heeft, maar is ook zeer bruikbaar om een bezoek voor te bereiden, om nog eens op te zoeken in welke zaal een bepaald voorwerp te vinden is of, gewoon, om er urenlang aangenaam mee bezig te zijn. Het mooie is dat je alles helemaal zelf in de hand hebt en vrij kan kiezen waar je naartoe gaat en wat je wil bekijken.

Het Vaticaan was de eerste instantie die er, samen met Amerikaanse studenten van de Villanova Universiteit, na een voorbereidend project van twee jaar in slaagde om een virtueel bezoek aan een aantal sites mogelijk te maken. De Sint-Paulus is al sinds 2008 te zien, de Sint-Jan sinds november 2009 en de Sixtijnse Kapel sinds afgelopen maart. De ‘bezoeker' kan 360 graden om zich heen kijken, alsof hij zelf in de kerken aanwezig is.

De toepassing die nu de Musei Capitolini tot leven brengt lijkt daar sterk op. Aanvankelijk denk je zelfs dat het de zoveelste virtuele toepassing is. Maar ditmaal moet je zelf je weg zoeken doorheen het gebouw. Je moet in het 360°-beeld op zoek naar die ene deur die je ook in het echte gebouw naar een volgende zaal brengt. Je virtuele bezoek verloopt net alsof je er zelf rondloopt. Je muiscursor moet dezelfde route volgen als de echte bezoekers, al kan je natuurlijk altijd wel "terugwandelen" of ineens enkele zalen verder springen.

Om het gemakkelijker te maken wordt er voor de mogelijke doorgangen (verder en terug) gebruik gemaakt van rode pijltjes die je kan volgen. Je krijgt ook altijd de naam te zien van de plek waar je je bevindt. Voor wie verdwaalt kan rechts onderaan het grondplannetje (4 niveaus) van het museum oproepen en zich desgewenst ineens naar een bepaalde zaal bewegen. Maar dat is een beetje vals spelen. Het is veel boeiender om zelf het bezoek af te leggen, rustig het museum verkennend, zoals je dat ook in Rome zou doen.

Een goede oefening om het systeem even in de vingers te krijgen: stap bij het begin van de toepassing vanaf Piazza del Campodoglio binnen in het Palazzo dei Conservatori en ga in dit gebouw op zoek naar de zaal met beroemde Romeinse wolvin. Ronduit spectaculair wordt het wat verderop, wanneer je binnenglijdt in de Esedra di Marco Aurelio en oog in oog staat met het fraaie originele ruiterstandbeeld van de keizer.

Wandel vervolgens eens door de ondergrondse Galleria Lapidaria (waar je vanaf het Tabularium een mooi uitzicht hebt op het Forum Romanum. Probeer daarna aan de overzijde, in het Palazzo Nuovo nog eens naar de Stervende Galliër te gaan kijken. Vergeet tijdens al je wandeltochten zeker niet naar het plafond te kijken. Voor wie lang niet meer in Rome was of er door ziekte of een andere reden niet meer geraakt, is dit zonder meer een fantastische manier om toch nog eens een blik te werpen op het vlaggenschip van de Romeinse musea.

In totaal worden 71 observatiepunten, 45 kamers, met verklarende fotogalerijen en video's, plus een virtuele kaart weergegeven. Net als in het echt raak je ook met behulp van deze toepassing ondergedompeld in de grootsheid van de Romeinse kunst, ben je volledig omringd door geschiedenis en cultuur en sta je zo dicht bij de vele meesterlijke kunstwerken dat je ze bijna zou willen aanraken.

De beelden zijn gemaakt in zeer hoge resolutie. De toepassing is vrij zwaar en vooral op oudere computers met een beperkt geheugen kan het inladen ervan enige tijd in beslag nemen. Geef het echter niet te snel op, want je geduld wordt meer dan beloond. De site is beschikbaar in het Engels en Italiaans.

Bezoekers kunnen inzoomen op details, onderaan het scherm is steeds een icoontje beschikbaar voor meer uitleg. Je kan op elk moment naar een multimedia gedeelte dat een fotogalerij, een audio- en videogids bevat van de kunstvoorwerpen die je bekijkt. Je kan kiezen voor een 'full screen' modus en voor computerbezitters met een extra groot beeldscherm wordt het dan helemaal een feest.

Natuurlijk gaat niets boven de ervaring om al deze zaken in het echt mee maken, in Rome dus. Maar in afwachting van je volgende bezoek is dit alvast een buitengewone stap. Vanaf nu is het slechts wachten op nieuwe realisaties, want is pas het begin van veel moois.

WAARSCHUWING: deze webtoepassingen maken verslaving mogelijk!

http://tourvirtuale.museicapitolini.org/

DE VATICAANSE REALISATIES:

http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/vr_tour/index-en.html

http://www.vatican.va/various/basiliche/san_paolo/vr_tour/index-it.html

http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/Media/VR/Lateran_Nave1/index.html

http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html

http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Visite.html


SOORTGELIJKE WEBSITES:

http://www.panoramicearth.com/26/Rome/Rome_Map

http://www.haltadefinizione.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.