Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 03 februari 2012 @ 01:45 door Calamandja , 1235 keer bekeken

Posta Prioritalie.nl - febbra…

Jawel, het is alweer febbraio, de maand waar menigeen naar uitkijkt vanwege San Valentino en dit jaar ook carnaval. Maar voordat het zover is, wapenen de Italianen zich op 3 februari, de dag van San Biagio, eerst tegen il mal di gola, keelpijn. Traditioneel gebeurt dat door de benedizione, zegening, te gaan halen in de kerk en, buiten de kerk door het opeten van de panettone die van de feestdagen is overgebleven. Mocht je niet zo superstizioso, bijgelovig, zijn maar heb je nog wel een panettone staan, gebruik deze dan in een aantal verrassende recepten.

Febbraio
 heeft dit jaar un giorno intercalare, schrikkeldag, de vierjaarlijkse extra dag die door de kalender weer wordt rechtgetrokken. In Bologna vieren ze het begin van een anno bisestile, schrikkeljaar, met het in brand steken van La Vecchiona. In andere jaren is het il Vecchione.


 
La lingua più romantica al mondo
Wereldwijd onderzoek onder linguïsten heeft uitgewezen dat het Italiaans wordt gezien als de lingua più romantica del mondo, meest romantische taal ter wereld. Oud nieuws, zul je misschien zeggen, maar met San Valentino in het vooruitzicht, è ora, is het hoog tijd, om je kennis van Italiaanse liefdesuitingen op te poetsen. Doe je voordeel met dit bijzonder handige taallijstjes met liefdes-Italiaans met troetelnaampjes, liefdesverklaringen en zelfs prozaïsche liefdesboodschappen. Dagelijks gebruik toegestaan, je hoeft dus niet te wachten tot Valentijnsdag...

Op onze Facebook-pagina maakte het woordenlijstje ook aardig wat los. Zo schreef iemand: “?*zucht*...*zucht*...*zwijmel*...*zwijmel* Nu nog zo'n mooie Italiaanse man die dat in je oor komt fluisteren ;-) “. Het leuke van Facebook is dat je daar vervolgens weer op kunt reageren…

Ben je van het motto “fatti, non parole, geen woorden maar daden”, zoek dan een mooi Italiaans valentijnscadeau uit voor je amore en je zult zien: je dag, week, maand of jaar kan gewoon niet meer stuk!

Carnevale
masker2.jpgNa Valentijnsdag is het tijd voor carnaval. In Venezia valt San Valentino tijdens carnaval: de traditionele start van het carnaval, met il volo dell’angelo, is namelijk op 12 februari a.s. De angelo, engel, is steevast een beroemde mystery-guest. Benieuwd wie het dit jaar is! 

Het carnevale di Venezia mag dan wel het bekendste carnaval van Italia zijn, maar het carnevale di Ivrea, Acireale of Viareggio zijn minstens zo leuk en karakteristiek!

In plaats daarvan kun je in diezelfde periode natuurlijk ook genieten van settimane bianche, een wintersportvakantie. Natuurlijk in Italia, waar anders?! Dewintersportspecial laat je kennismaken met verschillende gebieden. 

Agenda in Nederland
De komende tijd krijg je geen gelegenheid om morire di noia, je dood te vervelen. Er staat namelijk heel wat leuks op de agenda in Nederland. In het weekend van 17-18 maart vindt in Amsterdam voor de zevende keer Italia al Dente plaats; een charmante, kleinschalige beurs vol sympathieke en interessante workshops waarop je kunt inschrijven en waar volop lekkernijen te koop zijn. Er zijn zo’n 45 standhouders waar je terecht kunt voor informatie en Italiaanse producten. Schrijf je snel in voor de workshops, want de ervaring leert dat die als eerste vol zitten! 

Ook een aanrader is de film Terraferma die vanaf 8 maart in de bioscoop draait. Een prachtig familie-epos van de beroemde Italiaanse regisseur Crialese, bekroond met de juryprijs op het Filmfestival van Venetië en door Italia geselecteerd als inzending voor de Oscar ‘Beste buitenlandse film’… Promettente, quindi! Dat belooft wat! 
‘Terraferma’ speelt zich af op een prachtig eiland voor de kust van Sicilië, dat voornamelijk wordt bewoond door eenvoudige vissersfamilies. Het eiland wordt overspoeld door illegale bootvluchtelingen; het is echter wettelijk verboden ze te helpen. Wanneer de families dit toch doen, staan ze voor een dilemma: aangeven zoals geschreven staat in de wet of andere plannen uitdenken?

Lambretta
Denk je aan Italiaanse scooters, dan denk je natuurlijk aan Vespa. Maar er is een tweede Italiaans merk dat vele harten sneller doet kloppen: Lambretta. Deze scooters worden helaas niet meer geproduceerd, maar onder de merknaam Lambretta worden nog wel mode-accessoires gemaakt. Waaronder horloges, modern met een retro touch... Ontvangers van de Posta Prioritalie.nl nieuwsbrief betalen bij bestelling van een Lambretta-horloge bij ItalieWarenhuis.nl tot 15 maart geen verzendkosten. Vul daartoe bij het afronden van je bestelling de code ITNL212 in.

Che tipo di vacanze fai?
Wat voor soort vakantie vier jij? Hebben we eindelijk eens echte kou in de lucht, droomt menigeen van schrik direct van een zonnige mei- of zomervakantie. Wordt het een agriturismo in Toscanavakantiehuis in Umbriaappartement aan de Noord-Italiaanse meren, of kies je voor een villa op Sicilia? Je hebt nu nog volop keuze, maar wacht niet te lang, want dan zijn de leukste plekjes weg. Dat geldt uiteraard ook voor campings of voor een andere invulling van je vakantie. Bekijk de honderden, overzichtelijk op een rij gezette, links van online boekbaar aanbod op OpVakantieNaarItalie.nl. Je kunt ook naar ItalieReisbureau.nl gaan, zowel voor een breve vacanza, korte vakantie, als voor de vacanze estive, zomervakantie, maar natuurlijk eerst voor je settimane bianche, wintersportvakantie. 

Concorso fotografico, fotowedstrijd
Op 13 februari is de release van twee mooie Italiaanse films op dvd: La Prima Cosa Bella, een zomerse, liefdevolle film en Habemus Papam van regisseur Nanni Moretti. Deze films draaiden eind vorig jaar in de Nederlandse bioscopen. Wil je ze nu thuis bekijken? Vul dan bij het afronden van je bestelling op ItaliePunt.nl 
de code ITNLFLM212 in en betaal tot 15 maart geen verzendkosten op deze en andere films.

Bij Habemus Papam raakt de nieuwe paus (gespeeld door Michel Piccoli) nadat hij is verkozen, in een diepe persoonlijke crisis. De crisis gaat zo ver dat hij zich niet durft te laten zien. Als de paus vervolgens de benen neemt, is de paniek compleet. De film heeft diverse prestigieuze prijzen in de wacht gesleept, waaronder de prijs voor Beste Film - Italiaanse Golden Globes 2011.

Wil je de dvd Habemus Papam winnen, mail ons dan voor 1 maart je mooiste Vaticaan/Rome-foto. Wie weet maak je kans op 1 van de 5 films die we mogen weggeven. De mooiste foto’s krijgen een plekje op Italie.nl en op onze Facebookpagina. 

Begin iedere dag met een Italiaanse glimlach…
Sei riuscito a trovarlo? En, heb jij de Italië Scheurkalender op de kop weten te tikken? Of heb je misgegrepen in de boekhandel? Er zijn er nog een paar, afgeprijsd bovendien! Wacht niet te lang, en bestel er nog snel een online.

Meer leuks vind je dagelijks op onze Facebook en Twitter pagina’s. Diventa fan, vind ons leuk, op Facebook en condividi, deel, onze berichten. Ofseguici, volg ons, op Twitter. 

Laten we hopen dat dit schrikkeljaar een anno fausto, gelukkig jaar, wordt en dat die andere zegswijze, anno bisesto, anno funesto niet opgaat…
Arrivederci, 


Bron: ITALIE.NL



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.