Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 28 mei 2012 @ 19:33 door Calamandja , 1448 keer bekeken

Aperitieven op zijn Italiaans

   

Het is typisch Italiaans om voor het eten, zowel voor il pranzo, lunch, als la cena, diner, een aperitivo te nuttigen. In Noord Italia is de Aperol Spritz een regelrechte hit, maar ook Prosecco is een heerlijk aperitiefje.

Bij de aperitivo gaat het in het algemeen om een alcoholisch drankje vergezeld van lekkere hapjes. Een aperitivo is op de eerste plaats lekker en gezellig; maar een Italiaan zou geen Italiaan zijn als hij ook aan dit gebruik geen bijzondere, gezonde, betekenis hecht. Waar dedigestivo na de maaltijd wordt genuttigd om de vertering een handje te helpen, ‘opent' de aperitivode maag en bereidt deze zo de darmen voor op de komende maaltijd. Waar of niet.....baat het niet dan schaadt het niet!

Un po' di storia

De eerste aperitivo-bars ontstonden rond 1800, toen er in Milano en in steden als Torino, Firenze en Venezia een ware café-hype bestond. Ruim 100 jaar later verspreidde de trend zich ook in de rest van Italia, doordat het een gewoonte werd om even af te spreken voor de lunch of het diner om een aperitivo te drinken.

Opvallend is dat Italianen, naast lekker eten, dol zijn op bitter. Dit klinkt misschien tegenstrijdig - in de natuur is bitter immers een waarschuwing voor giftig - maar is eigenlijk heel logisch! Bittere drankjes zijn de beste dorstlessers. En hoe hoger de temperatuur, des te meer de dorst gelest moet worden. Daarnaast wordt de eetlust het beste opgewekt door een aperitief met zo min mogelijk suiker en een hoog alcoholpercentage: esatto, inderdaad, bitter!

Aperol spritz
Spritz
Aperol Spritz: het razendpopulaire aperitiefje

Een traditionele Noord-Italiaanse aperitivo is Aperol. Toen de bitterzoete Aperol in 1919 door Giuseppe Barbieri in Padova werd gelanceerd, was vooral het relatief lage alcoholpercentage (11%) bijzonder. Het echte succes kwam pas na de oorlog; ieder huishouden had een fles in huis, en in elke bar werd dit hippe sinaasappeldrankje geschonken. Het wordt ‘on the rocks' gedronken, maar het meeste wordt het geserveerd als Spritz: een mix van Aperol, prosecco en mineraalwater; een schijfje sinaasappel maakt het af. Uiteraard wordt prosecco, mousserende droge witte wijn uit Veneto, ook separaat als aperitief geschonken.

Het aperitiefdrankje Campari

Een ander geliefd bitter drankje dat in heel Italia als aperitief wordt genuttigd is Campari. Je drinkt het òf puur, òf met spuitwater als Campari soda, òf in de Negroni, een cocktail van Campari, Martini en Gin. Maar ook een Lemon Chill is in een handomdraai gemaakt! Delizioso! Ben je een echte bierliefhebber, dan val je in de aperitivo-wereld absoluut niet buiten de boot. Ook de vertrouwde goudgele rakker leent zich hiervoor prima. 

Alcoholvrije aperitiefdrankjes in Italia

Gelukkig voor de BOB bevat een aperitivo niet per definitie alcohol, er is in Italia namelijk keuze genoeg uit heerlijke alcoholvrije drankjes. Ook dan zijn het vooral de zoet-bittere drankjes zoals Bitter Lemon, Crodino of San-Bitter, die bij de Italianen in de smaak vallen. Echt Italiaans is de frisdank Chinotto. Deze bijzondere drank wordt gemaakt van de chinotto, kumquat, een kleine bittere citrusvrucht die vooral in Liguria wordt geteeld. Dit ingrediënt vind je overigens ook terug als bestanddeel in de meeste alcoholische aperitieven. 

Ben je toch niet zo gecharmeerd van al dat bitter, dan kun je altijd terugvallen op een verfrissend glaasje koolzuurvrij acqua of een vruchtensap. Deze laatste zijn in Italia overigens heel wat dikker dan de Nederlandse variant. Het heeft meer weg van een ‘smoothie'. 

Aperitivo-buffetVoor de lekkere trek....
Een aperitivo is natuurlijk niet compleet zonder een lekker hapje. Stukjes kaas met augurk of een bitterbal met mosterd zul je in de Italiaanse bar niet terugvinden. Op de bar worden vaak hele, vaak gratis, ware buffetten uitgestald met stuzzichini salati, zoute borrelhapjes, tramezzini, sandwiches etc. Dankzij het grote scelta, aanbod, van de aperitivo-hapjes kiezen Italianen er soms zelfs voor om de maaltijd in te wisselen voor een uitgebreid aperitief-moment! IMaar de echte Italianen weten natuurlijk wel beter: zij genieten eerst van een aperitivo, en schuiven dan aan tafel om metfamiglia e amici te genieten van een verrukkelijke maaltijd!

   

Bron: Italie.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.