Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 maart 2013 @ 11:51 door Calamandja , 1308 keer bekeken

Vijf Paastradities in Italë

Nog even en dan kan heel Nederland genieten van een lekker lang weekend. Officieel wordt met Pasen de wederopstanding van Jezus Christus gevierd. Voor de katholieke Italianen is Pasen dus niet alleen een extra vrije dag, maar ook het moment om een berg aan tradities uit de kast te halen.
Wij zetten vijf Italiaanse paastradities voor jullie op een rij.

Le campane mute
Elk uur valt er een opvallende stilte in de Italiaanse straten. Van venerdì santo (Goede Vrijdag) tot en met domenica di Pasqua (paaszondag) luiden de kerkklokken door heel Italië niet. Dit gebruik is symbolisch voor het lijden dat Jezus Christus heeft doorstaan. De Italiaanse kinderen wordt een mildere versie van het verhaal voorgehouden: de kerkklokken zouden massaal naar Rome zijn gevlogen!

Scoppio del carro
Op paasochtend is heel Florence al vroeg uit de veren voor de Scoppio del Carro, of op z’n Florentijns,brindellone. Het ritueel stamt nog uit de tijd van de eerste kruistochten, maar tegenwoordig draait het hier vooral om een mooi versierde kar, die volgeladen is met vuurwerk. De wagen wordt door witte ossen van de Porta al Prato tot aan de Piazza del Duomo gereden, om vervolgens voor de Duomo tot ontploffing te worden gebracht. Een (mechanische) duif ontsteekt het ‘nieuwe vuur’, dat symbool staat voor het nieuwe leven dat met Pasen begint. Er hangt nog een betekenis aan deze carro; indien de duif zonder obstakels het vuur kan ontsteken, zou dit garant staan voor een goede oogst!scoppio del carro3

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi
Hoewel Kerstmis in Italië een echte familieaangelegenheid is, wordt Pasen juist niet in de huiselijke kringen doorgebracht. In Italië is Pasen het feest om met vrienden door te brengen. Op tweede paasdag,Pasquetta, trekken de Italianen er massaal op uit. Men gaat op pad voor een uitgebreid pranzo buiten de deur. De enorme files en opstoppingen weerhouden de Italianen er niet van om richting het platteland te vertrekken voor een heerlijke picknick of barbecue.

Dolci di Pasqua800px-La_Ni_Colomba_Pasquale,_March_2011
Italianen zijn echte zoetekauwen. Het is dan ook geen wonder dat er voor Pasen speciale dolci bereid worden. Zowel in het noorden als het zuiden van Italië kan La Colomba niet aan de paastafel ontbreken. Deze paasversie van de panettone is met de hoofdingrediënten melk, eieren en suiker heel gemakkelijk zelf te maken. Zowel vriend als vijand doe je een plezier met deze dolce; het lekkere gebak wordt namelijk gezien als een symbool voor de vrede.

Uovo di Pasqua
Ook in Italië behoren eieren tot de paastraditie. Volgens de Italianen is een ei vandaag beter dan een kip morgen (è meglio un uovo oggi di una gallina domani). Het ei staat symbool voor het leven en hiermee wordt tijdens Pasen dan ook terug gerefereerd aan de wederopstanding van Jezus. De Nederlandse traditie van het zoeken van eieren is er in Italië weliswaar niet bij. Wel doet men tijdens het pranzo aan ‘eitje tikken’. Tijdens de lunch kiest iedereen een eigen ei uit. Vervolgens tikt men de eieren net zo lang tegen elkaar tot er een ongeschonden winnend ei overblijft.

BRON: De Smaak van Italë.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.