Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 januari 2010 @ 16:07 door Calamandja , 1420 keer bekeken

Wie wordt de grootste Italiaa…

Blijkbaar zijn nu ook de Italianen in gang geschoten om, zoals reeds eerder in andere landen gebeurde, hun "grootste" en "meest gerenommeerde" Italiaan of Italiaanse te verkiezen. Dat is natuurlijk puur tijdverdrijf, het maatschappelijk of wetenschappelijk belang van zo'n verkiezingsshow is nihil en er zijn uiteraard belangrijker zaken in de wereld. Maar toch blijft het interessant om te zien welke Italiaanse grote dame of heer binnenkort het rijtje van de Vlaamse pater Damiaan, de Britse Churchill en de Franse De Gaulle gaat vervoegen. Men zou dan onmiddellijk denken aan illustere namen zoals Dante, Michelangelo of Leonardo da Vinci maar niets is minder waar. Integendeel zelfs. Vandaar een emotionele oproep.

Je kan erover redetwisten of Garibaldi feitelijk de eerste bekende Italiaan was met die nationaliteit in de jaren 1870-1871, of dat je er ook figuren zoals Dante, en Michelangelo kan bij betrekken - wat de opstellers van de shortlist blijbkaar gedaan hebben -, maar wanneer we de actuele resultaten op onderstaande weblink bekijken is het niemand minder dan Laura Pausini, die met ruim 28 procent van de stemmen Leonardo da Vinci voorafgaat, die nauwelijks 13 procent haalt. Nog niet de helft dus. Michelangelo raakt amper over 1 procent, Dante komt met moeite aan 3 procent en grootheden zoals Caravaggio, Fellini, Petrarca, Puccini, Pavarotti, Mastroianni en vele anderen halen amper enkele tienden van een procent. Dat lijkt ongelooflijk.

Berlusconi en Mussolini staan niet in de lijst en voorlopig aanvoerster van de lijst, Laura Pausini, is ongetwijfeld een zeer verdienstelijke zangeres met innemende liedjes, maar er zijn zeker Italianen die meer aanspraak mogen maken op deze "eervolle" titel, dan dit zangeresje die uiteindelijk de wereld behalve haar liedjes niet zoveel heeft aangereikt. Wat met de Fermi's, de Volta's, De Leonardo's, Michelangelo's, Rafael's, Boccacio, Dante, Pirandello enz. van deze wereld en we kunnen er nog vele anderen noemen zoals Piranesi, Eco, Cavour. Elk rechtgeaard Italia clublid en Itälië-liefhebber zou minstens mee moeten stemmen op de site www.ilpiugrande.rai.it, want er zouden nog slechts vijf kandidaten in de running zijn.

Op deze weblink kan je de namen tevoorschijn halen en stemmen.

Voor een gemakkelijk overzicht geven we hierna de namenlijst:

* Lucio Battisti
* Roberto Benigni
* Mike Bongiorno
* Caravaggio
* Giosuè Carducci
* Cristoforo Colombo
* Fausto Coppi
* Eduardo De Filippo
* Vittorio De Sica
* Dante
* Leonardo Da Vinci
* Federico Fellini
* Enrico Fermi
* Enzo Ferrari
* Falcone e Borsellino
* Fiorello
* Rita Levi Montalcini
* Giacomo Leopardi
* Sofia Loren
* Galileo Galilei
* Giuseppe Garibaldi
* Vittorio Gassman
* Giotto
* Anna Magnani
* Nino Manfredi
* Alessandro Manzoni
* Guglielmo Marconi
* Marcello Mastroianni
* Giuseppe Mazzini
* Michelangelo
* Mina
* Aldo Moro
* Padre Pio
* Papa Giovanni XXIII
* Giovanni Pascoli
* Laura Pausini
* Luciano Pavarotti
* Sandro Pertini
* Francesco Petrarca
* Luigi Pirandello
* Marco Polo
* Giacomo Puccini
* Valentino Rossi
* San Francesco
* Santa Rita da Cascia
* Alberto Sordi
* Totò
* Massimo Troisi
* Giuseppe Verdi
* Alessandro Volta



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.