vlag+italy.gif

4511 keer bekeken

Update aardbeving in regio Emilia-Rmagna

 • vrijdag 01 juni 2012 @ 02:53
  #3
  reactie op (#2) Calamandja

  Opnieuw dood en chaos in Italië na zware naschokken


  De krachtige aardbeving met een magnitude van 5,8 in het noorden van Italië heeft vandaag aan minstens vijftien mensen het leven gekost. Daarnaast zijn nog meerdere mensen vermist. Na de zware aardbeving van deze ochtend kreeg het Zuid-Europese land nog af te rekenen met verschillende naschokken.


  media_l_4861659.jpg© afp.media_l_4861919.jpg© ap.media_l_4861908.jpg© ap.media_l_4861920.jpg© ap.media_l_4861910.jpg© afp.media_l_4861931.jpg© afp.media_l_4861921.jpg© afp.

  Volgens de autoriteiten waren meerdere mensen onder het puin bedolven. Reddingswerkers zeiden dat hun pogingen om mensen te redden werden bemoeilijkt door het haperende mobieletelefoonverkeer.

  Deze voormiddag registreerde het EMSC al acht naschokken, waarvan om 10.25 uur de zwaarste met een magnitude van 4,7. Ook tussen 13.00 en 14.00 uur vandaag kreeg het noorden van Italië af te rekenen met vier zware naschokken. Volgens het EMSC deden de aardbevingen zich voor om 13.07, 13.10, 13.19 en 13.44 uur. De respectievelijke magnitudes bedroegen 4,1; 3,8; 3,0 en 3,2.

  5 aardbevingen op 9 dagen
  Na de twee nieuwe schokken omstreeks 13 uur twitterde het EMSC al dat Italië op negen dagen tijd nu al door vijf aardbevingen is geteisterd met een magnitude hoger dan vijf in een straal van twintig kilomer. 

  Volgens het Amerikaanse USGS had de beving van 12.55 uur een magnitude van 5,6, met een epicentrum op 9,9 km diepte, op 49 km ten noordwesten van Bologna, 42 km ten oosten van Parma en 64 km ten zuiden van Verona.

  Minstens vijftien doden
  Volgens door het persbureau Ansa aangehaalde bronnen bij reddingsdiensten kwamen er twee mensen om in San Felice sul Panaro en nog iemand in het nabijgelegen Mirandola. Het aantal dodelijke slachtoffers is intussen al opgelopen tot minstens vijftien.

  Eerste beving
  De eerste beving vandaag met een magnitude van 5,8 deed zich voor om 09.00 uur Belgische tijd. Het epicentrum van de nieuwe krachtige aardbeving in Italië bevond zich opnieuw in Emilia-Romagna, de streek die tien dagen geleden al was getroffen door een aardbeving die aan zes mensen het leven heeft gekost en die duizenden uit hun woonst heeft gejaagd. Bij die aardbeving raakten ook historische gebouwen beschadigd.

  De beving was in het hele centrale noorden van Italië te voelen, van Bolzano nabij de grens met Oostenrijk, tot Milaan, en ook in Bologna, in Toscane, Firenze en Pisa waar overheidskantoren uit voorzorg werden ontruimd. 

  Gebouwen ingestort
  Volgens nieuwszender Sky TG24 zijn sommige gebouwen, die waren verlaten na de beving van 6,0 tien dagen geleden, ingestort. Bij die eerdere bevingen waren de gebouwen al ernstig verzwakt.

  Sinds een tiental dagen kent het schiereiland talrijke aardbevingen waarbij er gisteren nog een met een magnitude 4,3 was. Het Europese aardbevingsinstituut EMSC twitterde dat de eerste beving met magnitude 5,8 van vandaag "te krachtig is om een naschok te worden genoemd".

  Economische schade
  Gevreesd wordt dat de nieuwe beving de Italiaanse economie verdere schade berokkent. Boeren in het gebied schatten de schade van de vorige beving al op ruim 200 miljoen euro.

  De Italiaanse minister-president Mario Monti probeerde de inwoners van het gebied vandaag gerust te stellen. De overheid doet wat mogelijk is om de situatie in het getroffen gebied zo snel mogelijk te normaliseren, zei hij.

  De Franse president François Hollande heeft Italië zijn hulp aangeboden.

  Voetbal afgelast
  De Italiaanse voetbalbond heeft door de aardbeving beslist om het oefenduel tussen Italië en Luxemberg te schrappen. De partij zou in Parma gespeeld worden.


 • donderdag 24 mei 2012 @ 23:47
  #2
  reactie op (#1) Calamandja

  media_l_4848184.jpg


  In het Italiaanse aardbevingsgebied heersen ook na de zware aardschokken van zondag nog desolate toestanden met puinhopen, bouwvallige huizen en vertwijfelde mensen. De regering kondigde vandaag de noodtoestand af in het gebied om administratieve vertragingen te omzeilen. Duizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Duizenden helpers zijn ingezet, onder hen een duizendtal vrijwilligers. Naschokken blijven de regio door elkaar schudden, maar hun intensiteit neemt af. Het was een van de zwaarste aardbevingen in Italië van de afgelopen honderd jaar. Zeven mensen kwamen om, zo'n vijftig anderen raakten gewond.


  Ook in Bulgarije beefde de aarde. In tegenstelling tot Italië kwamen de meeste Bulgaren er met de schrik vanaf. Ingestorte schoorstenen, scheuren in huizen en lichtgewonden waren de gevolgen van de aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, de zwaarste aardschok in de streek rond de hoofdstad Sofia in honderd jaar.

  De Italiaanse regeringsleider Mario Monti bracht vandaag een bezoek aan Sant'Agostino en het eveneens zwaargetroffen Finale Emilia. Hij beloofde de mensen hulp.

  Vier doden in Sant'Agostino
  Alleen al in Sant'Agostino vielen vier doden. Daar lag het epicentrum van de aardbeving. Een 37-jarige Duitse stierf in de buurt van Bologna, vermoedelijk uit schrik. De schade in de regio kan in de miljarden lopen. Alleen al de landbouw sprak van 200 miljoen euro schade. 300.000 Parmezaanse kazen werden vernietigd.

  "We leven mee met de families van de slachtoffers", verklaarde Monti tijdens zijn bezoek. "We proberen jullie te helpen om jullie uit jullie netelige situatie te bevrijden." Enkele slachtoffers riepen naar Monti dat hij naar huis moest gaan. Hun protest is vooral gericht tegen de nieuwe grondbelasting IMU. De regering denkt al over belastingverlagingen voor de slachtoffers van de aardbeving na.

  Het aantal daklozen steeg naar 5.000. Velen werden in tenten ondergebracht, anderen in scholen en sporthallen. Regenval verhinderde tijdelijk de opruimwerkzaamheden. Vele scholen bleven gesloten. De zwaarste naschok vorige nacht had een magnitude van 3,5.

  Dodelijke hartaanval
  Het epicentrum van de aardbeving in Bulgarije lag op 25 kilometer zuidwestwaarts van de hoofdstad Sofia bij het stadje Pernik. De aardbeving was voelbaar in het hele westen en zuidwesten van het land, aldus lokale media. Een vrouw overleed aan een hartaanval. In Sofia en Pernik vormden zich in vele gebouwen en scholen scheuren. Van de daken vielen dakpannen, die vele auto's beschadigden. Een tijdlang vielen stroom en internet uit. In het gebied van het epicentrum werd de noodtoestand afgekondigd. In Pernik sloten de autoriteiten alle scholen.

  Voor de beide aardbevingen in Italië en Bulgarije is er een geologische oorzaak: de tektonische krachten van de Afrikaanse Plaat. "Ze verplaatst zich verschillende meter per jaar", zegt de Duitse geofysicus Rainer Kind. Ze schuiven naar het noorden onder de Alpen en naar het oosten onder de Balkan. Of er een samenhang tussen de beide huidige natuurgebeurtenissen bestaat, is volgens hem moeilijk te beantwoorden. "Daar weten we nog te weinig van."

  Het reisverkeer in Italië ondervond van de aardbevingen nauwelijks hinder. Snelwegen en grote verkeersaders raakten niet beschadigd. Enkel kleinere wegen in de buurt van het epicentrum in Emilia Romagna zijn niet berijdbaar. Reizigers in het aardbevingsgebied doen er goed aan zich te informeren over de actuele verkeerssituatie.


  media_xll_4848210.jpg


  media_xll_4848188.jpgmedia_xll_4848189.jpgmedia_xll_4848190.jpgmedia_xll_4848209.jpgmedia_xll_4848233.jpgmedia_xll_4848211.jpg

  Gewijzigd op 2012-05-24 23:55:39
 • zondag 20 mei 2012 @ 13:54
  #1

  Bij de aardbeving in Italië zijn minstens drie en vermoedelijk zelfs vier arbeiders gestorven. Ook een Duitse en een honderdjarige vrouw zijn omgekomen, als gevolg van gezondheidsproblemen.


  Een arbeider kwam om het leven bij de instorting van een loods van een fabriek in Ponte Rodoni di Bondeno. Twee anderen lieten het leven in een keramiekfabriek in Sant'Agostino. Daar zou volgens televisiezender Rai nog een dodelijk slachtoffer onder het puin gehaald zijn.

  Persagentschap Ansa weet dan weer dat een Duitse 37-jarige vrouw in de regio van Bologna kort na de aardbeving ademhalingsproblemen kreeg, waarna ze het bewustzijn verloor en stierf. Vermoedelijk raakte ze in paniek. In Sant'Agostino kwam een honderdjarige vrouw om het leven, vermoedelijk is ook hier schrik de doodsoorzaak.

  5,9 op Schaal van Richter
  Het noorden van Italië werd vanochtend vroeg getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 36 kilometer ten noorden van Bologna, meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS. 

  De aardbeving vond plaats op een diepte van ongeveer 10 kilometer en duurde ongeveer 20 seconden. De aardbeving, die een twintigtal seconden duurde, werd in het hele noorden van Italië gevoeld en werd door verscheidene naschokken gevolgd. Meerdere huizen en klokkentorens van kerken stortten in en sommige ziekenhuizen werden uit voorzorg ontruimd.

  Kerk ingestort
  In diverse noordelijke plaatsen renden mensen in paniek de straat op. Volgens een brandweerman zijn verschillende gebouwen ingestort. In San Felice sul Panaro stortte een kerk in.

  In Bologna en andere steden schrokken duizenden mensen midden in de nacht wakker, waarna ze de straat op liepen. De telefooncentrales van de brandweer werden overstelpt. De eerste televisiebeelden uit de regio toonden huizen die half ingestort waren, puin op de wegen en losgerukte daklijsten.
  media_xll_4841628.jpgmedia_xll_4841603.jpgmedia_xll_4841625.jpgmedia_xll_4841606.jpgmedia_xll_4841624.jpgmedia_xll_4841608.jpgmedia_xll_4841609.jpgmedia_xll_4841610.jpgmedia_xll_4841607.jpg

  Gewijzigd op 2012-05-20 13:59:51