Kerst in Rome

Geplaatst op zondag 06 december 2015 @ 19:08 , 2125 keer bekeken

De magie van de feestdagen in de Eeuwige Stad, dat moet je een keer meemaken! Reusachtige kerstbomen tussen de Romeinse ruïnes, sfeervolle verlichting door de eeuwenoude straten en een schaatsbaan aan de voet van de Engelenburcht… Het isholiday season in Rome!

Rome-Colosseum
Colosseum

Kerstbomen en kerststallen kijken
De Eeuwige Stad wordt in deze tijd van het jaar prachtig versierd en verlicht. Er zijn mooie kerstbomen te zien bij onder andere het Colosseum en de Sint-Pieter, bij de Spaanse Trappen en op Piazza Venezia.

Kerststal in Sint-Pieter
Kerststal in Sint-Pieter

In heel veel Romeinse kerken vind je in december mooie kerststallen, van heel klein en lieflijk tot ware kerstdorpen met stromend water en een flonkerende ster. Wie niet genoeg krijgt van kerststallen, brengt een bezoek aan de Sala del Bramante aan het Piazza del Popolo, met maar liefst 100 (!) kerststallen van over de hele wereld. De tentoonstelling 100 presepi (100 kerststallen) is elk jaar van eind november tot en met 6 januari te bezoeken!

100-presepi-Rome

   

De mooiste kerststal van Rome
De netturbini, straatvegers, van Rome, openen de deuren van hun depot voor een bijzonder spektakel. De medewerkers van de AMA, zoals de Romeinse vuilnisdienst heet, hebben namelijk een prachtige presepe, kerststal, gemaakt. Niet van vuilnis, maar wel door de vuilophalers en schoonmakers die je de hele dag door in het Romeinse straatbeeld ziet.

kerststal-straatvegers-4

kerststal-straatvegers-6

kerststal-straatvegers-7

foto’s: Lucia Parpaglioni

De kerststal van de straatvegers bevindt zich aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint-Pietersplein). De kerststal is tot 15 december elke dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen kun je alleen ’s ochtends terecht, van 8.00 tot 11.30 uur. Van half december tot eind januari is de kerststal nog iets langer te bewonderen; de deuren zijn dan dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

Kerstmarkt op Piazza Navona
De beroemdste en meest centrale kerstmarkt in Rome is die van Piazza Navona. Rond Bernini’s wereldberoemde Vierstromenfontein verzamelen zich kraampjes vol met flikkerende kerstversiering en specialiteiten van het seizoen. Een oude Romeinse traditie schrijft voor dat iedere inwoner van de stad jaarlijks minstens één versiering voor de kerstboom aanschaft op de kerstmarkt op Piazza Navona – een traditie die je natuurlijk ook als toerist in ere kunt houden! Ook de straatartiesten en kunstenaars, die hier eigenlijk het hele jaar door te vinden zijn, ontbreken niet op de sfeervolle kerstmarkt. De markt is nét geopend, op 1 december, en is er tot 6 januari.

Rome-kerstmarkt-Piazza-Navona (2)
Rome-kerstmarkt aan de Piazza Navona

Kunstenaars onder de kerstboom
Buiten het centrum van Rome worden nog meer kerstmarkten georganiseerd. Twee decemberweekenden lang (13/14 en 20/21 december) is er een leuke kerstmarkt te vinden aan de Via dei Due Ponti in het noorden van Rome, genaamd Artigiani sotto l’albero (‘Kunstenaars onder de kerstboom’). Een leuke plek om originele kerstcadeaus in te slaan!

Kerstshoppen in stijl
Omdat de kans groot is dat je graag het winkelen combineert met het bekijken van bezienswaardigheden, verzamelden we de leuke, onbekende winkelstraatjes vlak bij de bezienswaardigheden:

*Ben je bij het Colosseum geweest? Duik dan daarna de wijk Monti in, grofweg gelegen tussen de Via Cavour en de Via Nazionale. De wijk zit vol leuke, authentieke winkels en al net zulke gezellige koffiebarretjes en cafés. Vooral de Via del Boschetto en de Via Urbana zijn aanraders op winkelgebied!

Monti-Rome-shoppen-eten (13)

*Na een bezoek aan de Spaanse Trappen is er niets fijner dan ontsnappen aan de drukte. Loop de Via Margutta in, een van de meest schilderachtige straatjes in het centrum van Rome. Van oudsher is dit het domein van kunstenaars en handwerklieden, en tot op de dag van vandaag kun je hier ateliers en andere creatieve plekken vinden. Stop halverwege de straat ook even bij Er Marmaro, het winkeltje van een sympathieke en creatieve marmerbewerker. Zijn kleine bordjes met bekende Italiaanse spreuken zijn leuke cadeautjes om mee naar huis te nemen!

 

*Het authentieke Rome is ook vanaf het Piazza Navona niet ver weg: je hoeft maar een paar straatjes in te lopen om in de Via del Governo Vecchio uit te komen, waar je talloze leuke winkels en boetieks zult vinden.

*Als je het Vaticaan hebt bezocht, kun je terug de stad in lopen door de Via dei Coronari. Deze elegante straat biedt zowel winkels in het duurdere segment, als boetieks en eettentjes met wat vriendelijker prijzen. Vergeet niet een ijsje te halen bij Gelateria del Teatro, winter of geen winter.

Culinair kerstshoppen
Eataly, vlak bij Stazione Ostiense, is een walhalla voor fijnproevers en liefhebbers van Slow Food. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste, de mooiste en de meest bijzondere panettones. Om te proeven, en natuurlijk om mee naar huis te nemen!

panettone

Nóg leuker is het culinaire kerstshoppen bij Volpetti (Via Marmorata), waar je een keur aan worsten, hammen, kazen, balsamico, koekjes, chocolade en ander (kerst)lekkers vindt. Proeven mag, maar uitgebreid eten kan in de tavola calda van de familie Volpetti, meteen om de hoek.

Naar de nachtmis in Rome
Ben je tijdens de feestdagen in Rome en wil je de nachtmis in de Eeuwige Stad vieren? Dat kan natuurlijk in de Nederlandse kerk. De Nederlandse kerk in Rome heet de Friezenkerk en bevindt zich op een steenworp afstand van de Sint-Pieter. Elk jaar wordt de kerstnachtmis op 24 december gevierd in de Friezenkerk. De voertaal is Nederlands en de mis begint meestal om 22.00 uur. Kijk voordat je gaat even op www.friezenkerk.nl voor de meest actuele informatie.

 

Om 22.00 uur begint ook de nachtmis in de Sint-Pieter, die je op het plein kunt volgen via grote schermen. Maar een nachtmis in een van de kleine kerken die Rome rijk is, is misschien nog wel leuker – je staat midden tussen de Romeinen en ervaart Kerstmis precies zoals zij. Op 25 december spreekt de paus om 12.00 uur het Urbi et Orbi uit, op het Sint-Pietersplein.

Natale all’Auditorium
Van 4 december tot en met 6 januari kun je bij het Auditorium Parco della Musica de schaatsen onderbinden. Ook is er een heus kerstdorp, met kraampjes vol cadeautjes, versieringen en lekkernijen. Uiteraard zijn er ook passende decembervoorstellingen, zoals het Roma Gospel Festival, drie speciale concerten van Fiorella Mannoia en het Nieuwjaarsconcert met Renzo Arbore en het Orchestra Italiana.

Natale-Auditorium-Rome

Ruïnes in de sneeuw
Met een beetje geluk valt er tijdens je verblijf in Rome sneeuw en hult de Eeuwige Stad zich voor eventjes in een prachtig wit jasje…

Sint-Pieter-Rome-sneeuw

Bron: ciaotutti.nl


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: