Geplaatst op woensdag 21 november 2007 @ 23:52 , 1853 keer bekeken
De Italiaanse keuken is een feest van ontdekkingen op culinair gebied, waar allerlei ingrediënten voor het eerst werden gebruikt. Van doperwtjes en tomaten tot en met zout en aardappelen. Ook de saus der sauzen, Bolognesesaus, vindt in Italië zijn oorsprong.
Bologna
Zoals de naam al doet vermoeden is de Bolognesesaus afkomstig uit Bologna. Sterker nog, het is het visitekaartje van de stad. Bologna ligt in Emilia Romagna en is de culinaire hoofdstad van Italië. De stad staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld.
Spaghetti alla Bolognese Buiten Italië wordt de toevoeging bolognese vaak gebruikt om elke saus op basis van gehakt of tomaat aan te duiden, het liefst geserveerd met spaghetti. Vraag een Italiaan echter om Spaghetti alla Bolognese en hij zal je vreemd aankijken.
Voor Italianen is eten is een feest, koken gaat over liefde. Elk gerecht wordt met passie bereid. Een van de meest bekende gerechten voor mensen buiten Italië, is 'spaghetti Bolognese'. Opmerkelijk, aangezien dit 'gerecht' niets met het oorspronkelijke recept heeft te maken.
Elke saus zijn eigen pasta
Elke saus heeft zijn eigen pasta. Een grove saus, zoals Bolognese, past gewoonweg niet bij de fijngevormde spaghetti. In Bologna zal Bolognesesaus nooit ofte nimmer bij spaghetti geserveerd worden. Spaghettislierten zijn immers te smal en te dun zijn waardoor er nauwelijks of geen saus aan blijft hangen. Het betekent een domper op de eetervaring.
Bolognesesaus
Laten we meteen even een misverstand uit de wereld helpen, Bolognesesaus is geen tomatensaus, het is een vleessaus. Wat niet wegneemt dat tomaten een smakelijk ingrediënt vormen.
Ragù De échte saus der sauzen heeft een aantal vaste ingrediënten: gehakt, pancetta (of gerookt spek), ui, wortel, bleekselderij, tomaat (of tomatenpuree) en wijn. Sommigen koks verwerken ook kippenlevertjes in de saus.
Wat wij Bolognesesaus noemen heet in Italië ragú. Hoewel er een algemeen recept voor de ragù bestaat, hebben de meeste koks hun eigen geheim. We zullen er alvast eentje verklappen: het toevoegen van merg voor een smeuïge consistentie.
Stevige pasta
Voor wie niet het geduld of de tijd heeft om uren in de keuken te staan zijn er kant-en-klaar sauzen die vanwege hun unieke samenstelling en smaakvolle ingrediënten beslist kunnen concurreren met het ouderwetse handwerk. Voeg er je eigen verse kruiden aan toe, met een snufje fantasie en je hebt een echt stukje Italië op je bord.
Van oudsher wordt Bolognesesaus in Bologna geserveerd bij verse tagliatelle, tagliatelle alla Bolognese, of in lasagna, in combinatie met béchamelsaus, bereid. Saillant detail, in 1982 heeft de afdeling uit Bologna van de 'Accademia Italiana della Cucina' de ingrediënten voor de officiële Ragù bolognese vastgelegd.
Een goede Bolognese saus moet minimaal drie uur sudderen, maar vijf uur is ook geen uitzondering. Het resultaat is een compacte saus, met een lekkere, geconcentreerde smaak. Je hebt dan ook maar weinig saus nodig bij je tagliatelle.
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: