Ontdek het ruige Toscane van de cowboys

Geplaatst op dinsdag 10 april 2012 @ 23:57 , 1695 keer bekeken

De Maremma is de onontdekte, ruigere uithoek van Toscane waar nog cowboys rondrijden. Maar de streek heeft ook een uitgestrekte kustlijn met mondaine badplaatsen en één van de mooiste natuurparken van heel Italië.

Het voormalige vissersdorp Porto Ercole is nu een geliefde plek bij de superrijken.
Het voormalige vissersdorp Porto Ercole is nu een geliefde plek bij de superrijken.
Het natuurpark Uccellina oogt veel ruiger dan het glooiende Toscaanse landschap zoals wij het kennen.
Het natuurpark Uccellina oogt veel ruiger dan het glooiende Toscaanse landschap zoals wij het kennen.
Italiaanse cowboys of butteri aan het werk in het regionale natuurpark van Uccellina.
Italiaanse cowboys of butteri aan het werk in het regionale natuurpark van Uccellina.
Pitigliano, bovenop een tufstenen rots.
Pitigliano, bovenop een tufstenen rots.
De beroemde kunstenares Nikki de St.-Phalle werkte in Capalbio twintig jaar lang aan haar beeldenpark.
De beroemde kunstenares Nikki de St.-Phalle werkte in Capalbio twintig jaar lang aan haar beeldenpark.
De warmwaterbronnen van Saturnia genoten al bekendheid ten tijde van de Romeinen.
De warmwaterbronnen van Saturnia genoten al bekendheid ten tijde van de Romeinen.

De Maremma stond al in de middeleeuwen bekend als een onherbergzame streek langs de Tyrreense Zee. Rond de meren en moerassen hielden struikrovers zich schuil en stikte het van de malariamuggen. Nadat die moerassen in de 19de eeuw waren drooggelegd, werd de Maremma toegankelijker.

De noordgrens van de Maremma wordt gevormd door de Colline Metallifere, met mooie heuvelstadjes als Massa Maritima en Roccastrada. Vooral Massa Marittima is een adembenemend middeleeuws stadje, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de kustvlakte en de bewerkte akkers, en zelfs tot aan de eilanden Elba en Montecristo kan kijken. Ga zeker iets drinken aan de mooie Piazza Garibaldi.

Nog andere middeleeuwse borghi - gehuchten - zoals Arcidosso liggen meer naar het oosten bij de Monte Amiata, een vulkanische berg die in de winter besneeuwd is, maar in de zomer weelderig bedekt is met kastanje- en beukenbomen.

Cowboys
Maar ook de kust van de Maremma lonkt. Castiglione della Pescaia is een oud vissersdorp met een mooi middeleeuws kasteel en zeer propere stranden. De lokale vissers zorgen voor de bevoorrading in de restaurants, geserveerd met de wijn uit de streek welteverstaan. Verder naar het zuiden is er meer zandkust, met plaatsen als Marina di Grosseto en Principina a Mare.

Vanaf Marina di Alberese wordt het landschap ruiger, want dit plaatsje ligt aan de ingang van de Monti dell'Uccellina, het regionale natuurpark van de Maremma, en het mooiste van heel Toscane. Tot voor kort waren in het natuurpark van de Maremma nog tal van butteri aan de slag, traditionele herders te paard die hun kudde volgden door dit moeilijke landschap. Enkele verenigingen zetten deze traditie van Italiaanse cowboys nu voort. In het natuurpark kan je paardrijden, fietsen, kanovaren of trektochten maken.

Nog zuidelijker komen we in meer exclusieve oorden terecht. Het bergeiland van Monte Argentario ligt voor de kust, maar is via twee landtongen met het vasteland verbonden. Je kan hier mooie bergtochten maken, maar het zijn vooral de kusten, de prachtige baaien en de kleurrijke haventjes van het schiereiland die de toeristen lokken.

Porto San Stefano is een paradijs voor watersporters en een van de drukst bezochte plaatsen aan de Tyrreense kust, waar de jetset zich thuisvoelt op de stranden en in de jachthaven. Porto Ercole, een voormalig vissersdorp met een grote burcht, is nog zo'n geliefde plek bij de superrijken. Ook de Nederlandse koninklijke familie heeft hier een optrekje.

Even trendy zijn de stranden voor het middeleeuwse Capalbio. Dat stemmige dorp is piepklein en je bent er zo door, maar het ligt wel ongelooflijk schilderachtig bovenop een heuvel met een adembenemend uitzicht.

Kunstenares Nikki de St.-Phalle vond dat ook, want hier in de schaduw van Capalbio werkte ze twintig jaar lang aan haar persoonlijke beeldenpark. Als je door deze zogenaamde tarottuin wandelt, kom je haar bekende rondborstige en kleurrijke sculpturen tegen, bezet met ontelbare mozaïekjes die fonkelen in de zon.

Etrusken
Het binnenland van de Maremma is minder toeristisch, maar des te mysterieuzer. Hier overleven nog oude tradities in dorpen waarop de moderne tijd geen vat lijkt te hebben. De grootste stad Grosetto is zowat het epicentrum met onder meer het archeologische museum met Griekse, Romeinse en vooral Etruskische voorwerpen die hier werden opgegraven. Geen slechte locatie, want vanaf hier begint de tufsteenstreek, met belangrijke oude Etruskische centra. De Etrusken kapten hier wegen, tunnels, grotten en nissen uit de tufsteen, die de boeren vandaag nog gebruiken als opslagplaatsen.

De eerste aanblik op Pitigliano, bovenop zo'n tufstenen uitloper is spectaculair, alsof het dorp in één keer uit de rots is gehouwen.

Watervallen
Het nabijgelegen Sorana is bijna net zo fraai. In deze vulkanische omgeving tref je ook veel warmwaterbronnen, zoals die van Saturnia die al de tijd van de Etrusken en Romeinen bekendheid genoten. Nu is er een groot en modern wellnesscentrum in ondergebracht. Maar wie gratis en van de open natuur wil genieten, kan ook terecht bij de zwavelbronnen van de Cascate del Molino. Hier loopt het water van 37 graden in heerlijke watervallen langs plateaus van kalkrotsen.
Voor je het weet ben je de grens met de regio Lazio over, waar het landschap nog grilliger oogt. Alle karaktervolle stadjes die je er tegenkomt, verwijzen ook hier op één of andere manier naar de Etrusken, zoals Tuscania of Tarquinia, waar Etruskische necropolissen op de Unesco-werelderfgoedlijst pronken. Maar breng zeker ook een bezoek aan het moderne Tarquinia, met mooie barokke gebouwen, romaanse kerkjes en leuke restaurants en bars.

Logeren
CHARME: Pieve de Caminino Historical Resort zijn kamers in een gerestaureerd romaans klooster met olijfgaard midden in de natuur, op een half uur van het Uccellinapark en van Castiglione della Pescaia. Vanaf 110 euro voor dubbele kamer per nacht met ontbijt.

B&B: Locanda Ilune, in een gerestaureerde oud tufstenen cottage in Pitigliano, midden in de tufsteenstreek, vanaf 100 euro voor een dubbele kamer.

PLATTELAND: Villa Tatti, in een oude gerestaureerde villa in de heuvels rond Massa Marittima. Vanaf 53 euro per persoon per nacht.

VAKANTIEWONING: In Principina Mare op 500 meter van de zee en in het natuurpark van de Maremma, met drie slaapkamers. In hoogseizoen vanaf 1.316 euro per week (ITM 419). Via Novasol.

Praktisch
ERHEEN: Brussel-Firenze of Rome met Brussels Airlines (125 km naar Massa Marittima). Ryanair vliegt op Pisa (150 km naar Grosetto).

ETEN & DRINKEN: Nogal wat restaurants in grotten of oude kelders, zoals Il Tufo Alegre in Pitigliano, of La Cantina del'Etrusco in Tarquinia, die perfect passen in dit Etruskenland. In Capalbio is Trattoria da Maria een bekend adresje. In Castiglione della Pescaia is restaurant Il Votapentole een aanrader.

INFO: Enit - Turismo in Maremma - Butteri Alta Maremma

Bron: Het Laatste Nieuws, 06/09/11, www.hln.be.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: