Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 01 januari 2017 @ 18:13 door Calamandja , 2010 keer bekeken

Het aftellen naar Oud en Nieuw gaat altijd gepaard met de samenstelling van de Top 2000. Enkele van onderstaande nummers zijn daarin vertegenwoordigd. Andere Italiaanse liedjes haalden het dit jaar niet. Il Giornale deed zelfs een oproep om in het vervolg meer Italiaanse liedjes in de Top 2000 te stemmen. Welk Italiaans nummer zou jij de Top 2000 in stemmen (of misschien heb je dat dit jaar ook al wel gedaan)?

 

10. Paolo Conte. Klinkt als een zwaar verstokte roker. Jazzmuzikant die zijn teksten als het ware voorleest. Zijn bekendste liedjes zijn Via con me en Max. 

 

 

9. Giorgia. Zangeres, draait ook al een tijdje mee. Maakte een duet met Alicia Keys. Ze zong ook Vivo per Lei, dat ook in Nederland een hitje was. Daarna is haar bekendste nummer Tu mi porti su. Op het moment dat ik de Top 2000 bekijk, staatVivo per Lei op 852.

 

 

8. Tiziano Ferro. Bekendheid in Nederland met de hit Perdono. Sinds de middelbare school timmert hij al aan de weg als zanger en rapper. Deed mee aan het Festival di San Remo, waardoor zijn bekendheid groeide. Teksten van zijn liedjes kun je vinden op de briefjes die zitten in de chocolaatjes Baci di Perugia.  Nu in Italië bekend van het lied Ti scatterò una foto. Haalde de Nederlandse Top 2000 niet.

 

 

7. Jovanotti. Kreeg in de jaren 90 in Nederland bekendheid met het slagwerkliedL’ombelico del mondo. Veel beluisterd nu is het lied Sabato. Hij heeft altijd veel te zeggen en daardoor zingt hij half en rapt hij half. Maakt nog steeds cd’s en heeft zijn eigen Italiaanse publiek. Haalde ook de Nederlandse Top 2000 niet.

 

 

6. Eros Ramazzotti. Bekend van Se bastasse una canzone, Musica è ( op nummer 761) en Più bella cosa. Ramazzotti trad in de jaren 90 ook in Nederland op in uitverkochte zalen. Beetje nasale stem. Ook maakte hij een duet met Tina Turner dat in de Nederlandse top 10 kwam.

 

 

5. Laura Pausini. Bekend van de Nederlandse versie van Paul de Leeuw van La solitudine. Brak door met La solitudine (op nummer 1810en Strani amori (dit jaar niet meer in de lijst) in de jaren 90. Pausini werkte samen met de allergrootste muzikanten der aarde. Madonna, Phil Collins, Michael Bublé en anderen. Zingt tegenwoordig ook veel in het Spaans.

 

 

4. Zucchero Fornaciari. Inmiddels ook een wat ouder artistiek figuur die het meest bekend is van zijn hit Senza una donna (nummer 1273) en Il volg (nummer 1157)

 

 

3. Andrea Bocelli is het meest bekend van zijn hits in Nederland Vivo per Lei en Con te Partirò. Populaire klassieke muziek.

 

 

2. Luciano Pavarotti. Klassiek zwaargewicht. Een van ’s werelds beste tenoren maakte ook cd’s met popmuzikanten. Zo maakte hij een versie van We are the world met popmuzikanten voor het goede doel. Maar ook zong hij dikwijls Nessun dorma uit de opera Turandot van de Italiaanse componist Puccini. Ook als je niet van klassieke muziek houdt, zul je dit lied kennen. Eigenlijk geen popmuziek natuurlijk.

 

 

1. Matia Bazar. Zangeres die een hit had in de jaren 80 met Ti sento, maar dat lied hoor je nu nog steeds in kantines van sportzalen en dergelijke. Lift- en restaurantmuziek. 80s forever.

 

 

Paolo Nutini is de hoogste Italiaanse notering in de Top 2000 met Iron sky op nummer 57. Helaas zingt hij wel in het Engels. Daar wordt ons Italiaans dus niet beter van.

 

Bron: Lotje Blomme; www.ditisitalie.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.