Blog
Geplaatst op zaterdag 22 december 2012 @ 12:30 door Calamandja , 1503 keer bekeken
De leukste kerstuitjes met een Italiaans tintje in eigen land!
Italiaanse herders in het Rijksmuseum
We beginnen in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar volop Italiaanse (kerst)taferelen te zien zijn, zoals onderstaande Aanbidding der herders van Bartolommeo Suardi.
Arme kunst
Even verderop in Amsterdam, in Tassenmuseum Hendrikje, worden nog tot en met 20 januari 2013 tassen van Olympe de Corato tentoongesteld. Deze Franse kunstenares ontwerpt tassen volgens de Arte Povera-techniek, die ook wel Lacca Contrafatta wordt genoemd; een laktechniek uit de achttiende eeuw die werd toegepast op meubels, dienbladen en doosjes, geïnspireerd door de Chinese lakkunst. Meubels met Chinese lakkunst waren erg populair, maar duur en schaars en daarom werd deze techniek in Venetië geïmiteerd. Motieven en scènes werden op hout geplakt waarna ze meerdere malen werden gelakt.
De Corato introduceerde een moderne variant, waarbij klassieke en middeleeuwse plaatjes op vintage tassen worden bevestigd. Ze laat zich vooral inspireren door haar reizen en de kunst die ze onderweg mag bewonderen in verschillende musea. Geen enkele tas is hetzelfde, hetgeen een uniek geheel oplevert.
Pinokkio
De Toneelmakerij speelt nog tot 27 januari Pinokkio, een stoere voorstelling voor grote en kleine rebellen. In een decor van Rieks Swarte waarin niets is wat het lijkt, is de verbeelding aan de macht. In een handomdraai van het Marionettentheater naar het binnenste van de Grote Haai. Een wilde verzameling van bonte figuren zingt, jokt, danst, misleidt en heeft lief. En wie het hart op de juiste plek heeft, wordt een echte jongen.
Pinokkio is een pop, geboren uit een stuk hout en de beitel van zijn vader Gepetto. Hij wil zo graag een echte jongen zijn! En dat kan, als hij ongelooflijk braaf is. Maar ongelooflijk braaf zijn is ongelooflijk moeilijk. Is het leven niet bedoeld om plezier te maken en in zeven sloten tegelijk te lopen? Groot worden is verwarrend, zoveel te kiezen en zoveel fouten om te maken. En dan is er ook nog die neus, die groeit als Pinokkio een leugentje vertelt… Maar als hij de Blauwe Fee kwijtraakt en Gepetto wordt opgeslokt door de Grote Haai, vindt Pinokkio het niet meer moeilijk om het goede te doen. En blijkt er een dapper jongenshart te kloppen in zijn houten lijf.
Pinokkio is onder andere te zien in Amsterdam, Kerkrade, Zwolle en Den Haag. Klik hier voor de speellijst van Pinokkio.
Kleurrijke ijsbaan van Italiaanse lichtkunstenaars
Eindhoven staat wel bekend als ‘de lichtstad’. Niet gek dus dat ook de ijsbaan dit jaar volledig in het licht wordt gezet, met een kleurrijk kunstwerk van duizenden lichtjes. Deze lichtgalerij is echter niet gemaakt door inwoners van de lichtstad, maar door de Italiaanse kunstenaars van Luminarie De Cagna, uit het Zuid-Italiaanse Lecce.
Wie zelf over deze schitterende ijsbaan wil zwieren, beschenen door al deze kleurige lichtjes, kan nog tot en met zondag 6 januari naar de lichtstad afreizen. De ijsbaan is dagelijks geopend van 11.00 t0t 23.00 uur. De entree is gratis; schaatsen huren kost € 5,-.
Een stukje Napels in Nederland
Traditiegetrouw is in het Catharijneconvent in Utrecht tijdens de familietentoonstelling Zin in Kerst! (tot en met 13 januari 2013) een echte Napolitaanse kerststal te bewonderen. Of stal – de Napolitaanse kerststal bestaat eerder uit een compleet dorp.
In het Catharijneconvent wordt de kerststal dit jaar bevolkt door ruim honderd handgemaakte beelden uit de achttiende eeuw: ‘Marktkooplui prijzen hun waar aan. Een dronkenlap slaapt zijn roes uit. De drie koningen met hun gevolg zijn gearriveerd. Maria, Jozef en het kerstkindje bevinden zich midden in het gewoel. Het dagelijks leven van Napels trekt aan hen voorbij.’
Handige jongens, die Romeinen
Met computers, mobiele telefoons en navigatiesystemen zijn wij een high tech tijdperk ingegaan. Maar 2000 jaar geleden hadden de Romeinen op technisch gebied al een niveau bereikt dat wij met onze kennis nog steeds ongelofelijk en soms zelfs adembenemend kunnen noemen.
In ‘High Tech Romeinen’ in het Haagse Museon staat de techniek en technologie die in de Romeinse tijd werd gebruikt centraal. De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. Op een interactieve en multimediale wijze wordt de bezoeker uitgedaagd technische installaties, machines, gereedschappen en instrumenten zelf uit te proberen en te ontdekken.
De Hollandse Michelangelo
Het Frans Hals Museum in Haarlem wijdt een tentoonstelling aan ‘de Hollandse Michelangelo’, oftewel Cornelis van Haarlem. Geïnspireerd door Italiaanse meesterschilders als Michelangelo werkte deze schilder in een maniëristische stijl. Figuren worden verfraaid door ze uit te rekken en in elegante, gedraaide en ingewikkelde houdingen weer te geven, waarbij de compositie van het schilderij en het weergeven van naakte lichamen belangrijker lijken dan het weergegeven verhaal. Cornelis van Haarlem beheerste deze stijl tot in perfectie en geldt als een van de meest uitgesproken maniëristische schilders in de Noordelijke Nederlanden.
Tijdens deze tentoonstelling (die nog tot en met 20 januari 2013 te zien is) zijn voor het eerst circa 45 werken van Cornelis van Haarlem bij elkaar te zien, afkomstig uit onder meer de National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn en particuliere collecties.
Venus van de vodden
Arte Povera, letterlijk vertaald ‘arme kunst’, is de naam die eind jaren zestig aan een groep van circa 15 Italiaanse kunstenaars en hun werk werd gegeven. Het woord povera staat voor de intentie van deze kunstenaars om zichzelf, hun beeldmateriaal én de toeschouwer te ontdoen van overbodige ballast in woord en beeld.
Het werk van acht van deze kunstenaars is nog tot en met 7 april 2013 te zien in het Kröller-Müller Museum, tijdens de expositie De rijkdom van Arte Povera. Laat je inspireren door Michelangelo Pistoletto’s Venus van de vodden en de ‘arme kunst’ van Giovanni Anselmo, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Giulio Paolini, Giuseppe Penone en Gilberto Zorio.
Vanmiddag brengen we, onder leiding van een bijzondere gids, samen een bijzonder bezoek aan het Kröller-Müller Museum.
Maar eerst nog twee laatste tips, want ook de tentoonstellingen Disegno & Couleur (in het Bonnefantenmuseum in Maastricht) en Rafaël (in het Teylers Museum te Haarlem), waar ik eerder al over schreef, zijn een bezoek meer dan waard. Dat wordt een meer dan Italiaanse kerstvakantie!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.