Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 14 februari 2021 @ 16:12 door Calamandja , 701 keer bekeken

Heb je de mooiste plekken in de Dolomieten al afgevinkt? Deze selectie maakten wij uit het indrukwekkende berggebied in de zuidelijke Alpen. Hier zijn de bergen steil en steken de pieken met een scherpe punt de hemel in. De hoogste top is de Marmolada met 3.343 meter. Sinds 2009 staan de Dolomieten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De naam komt van het mineraal dolomiet. Dat werd weer vernoemd naar de Franse geoloog Déodat de Dolomieu.

1. Seceda
 

 
De Seceda berg torent 2.519 meter boven het zeeniveau uit. Het is een van de mooiste bergen in de Dolomieten van Zuid-Tirol in Italië. Neem gewoon de kabelbaan in Ortisei om de top te bereiken. Onderaan deze lift kan je de auto parkeren. De wandeling vanaf de Col Raiser kabelbaan naar de top is subliem.

2. Lago di Braies
 

 
Iedere fotograaf wil hier likkebaardend de opgaande zon vastleggen. Het licht is fabuleus op het glinsterende meer waar de grillige bergtoppen weerspiegelen in het turquoise water. In de winter is het uiteraard bevroren en met sneeuw bedekt. Een magische plek. De meest ‘Instagrambare’ van het gebied dat er in het echt nog honderd keer mooier uit ziet. Je kan er met de auto komen. Het advies is om vroeg op pad te gaan. Dan beleef je het meer op z’n best als het zonlicht de bergen oranjeroze kleurt. Je kan een bootje huren vanaf negen uur in de ochtend of een wandeling van zo’n anderhalf uur om het meer maken. De laatste jaren is het er wel erg druk geworden. 

Lees meer over kleine en onbekende Italiaanse meren.

3. Tre Cime di Lavaredo
 

 
Deze drie puisten (ook foto boven) herken je vast uit de folders of van de wintersportwebsite. Ze staan symbool voor de ruige vorm van de bergen in de Dolomieten. Je kan hier ’s zomers en ’s winters je lol op. Er zijn volop wandelpaden en hutten rond de drie pieken. De hoogste punt is de Cima Grande met 2.999 m. Je kan er met de auto via het Lago Misurina komen maar dat kost wel tol. De Tre Cime di Lavaredo worden ook wel de Drei Zinnen genoemd.

Er zijn verschillende wandelroutes volgen. De langste is zo’n 10 kilometer waar je een uurtje of vier over doet. Wij vonden het stuk vanaf de Rifugio Auronzo naar de Dreizinnen hut erg mooi. In de zomer kan het vrij druk zijn dus ook hier geldt; vroeg uit de veren!

4. Alpe di Suisi
 

 
De Alpe di Suisi (Seiser Alm) mag zich met 56 km² de grootste alpenweide van Europa noemen. De groene velden met houten hutjes vormen een buitengewoon fotogeniek plaatje. Echt een van de allermooiste plekken in de Dolomieten. Bij de hut Malga Sanon hebben ze een superleuke schommel!

De weg er naartoe is voor auto’s van 9.00 tot 17.00 uur gesloten maar je kan ook met de kabelbaan omhoog. Als je toch met de auto wilt kan je voor 18 euro parkeren bij parkeerplaats Compatch. Dan kan je naar beneden wanneer je wilt. Wel voor negen uur omhoog dus.

Er is ook een mooie golfbaan.

5. Val di Funes
 

 
De vallei is net een sprookje met schattige dorpjes waar de kerktorens vrolijk tegen de hoge bergen van het Geisler-gebergte contrasteren. Dit gebied zie je op alle ansichtkaarten en je google zoekopdracht.  Bezoek het lieve dorpje Santa Magdalena voor de start van je wandeling. Ook het pittoreske kerkje van St. Johann (foto) is zeer de moeite waard. Volg met de auto gewoon de SP163.

6. De Gardenapas
 

 
Deze weg slingert door het gebergte met om ieder bocht weer een adembenemend panorama als verrassing. Het hoogste punt ligt op 2.135 meter aan de noordkant van het Sella-massief. De weg is erg geliefd bij wielrenners. 

Meer spannende wegen in Italië vind je hier

7. Lago di Carezza
 

 
Het groenblauwe water van het Lago di Carezza (Karersee) is van een betoverende schoonheid. Regenboogmeer wordt het ook wel genoemd door de kleurenpracht waarin de bergen reflecteren.  Het verhaal gaat dat een tovenaar met liefdesverdriet uit boosheid een regenboog in het water zou hebben gegooid. 

Toeristen weten het meer al meer dan 200 jaar te vinden. Ook dit is weer zo’n plek die tegenwoordig iedereen op z’n Instagram wil hebben staan. Je bent dus zeker niet de enige, dat is dan wel weer het nadeel. Beetje bijtijds je bed uit dus om Venetiaanse toestanden te vermijden. Om het meer staat trouwens een hek dus de zwembroek hoeft niet mee. Een rondje meer duurt een minuut of twintig. Parkeren kost een euro per uur.

8. Cascate Sbarco de Fanes
 

 
Watervallen, die horen natuurlijk ook onlosmakelijk bij de bergen. De Cascate Sbarco de Fanes is de mooiste van de Dolomieten. Het is een onderdeel van de bergrivier Rio di Fanes, vlak bij het mondaine skioord Cortina d’Ampezzo. Dit dorp kent een geschiedenis van meer dan 1.000 jaar en was al in de 19e eeuw populair bij toeristen.

9. Lago Dobbiaco
 

 
Nog zo’n fantastisch meer is het Lago Dobbiaco, vlak bij de gelijknamige plaats. Ook hier weer dat hele mooie bergwater met z’n hemelse kleuren. Je kan hier een roeibootje of waterfiets huren. De wandeling rond het meer is 3 kilometer.  Ook hier kan je met de auto naar toe. 

Fijnproevers reserveren een tafel bij het sterrenrestaurant Tilia. Daar kan je in de zomer ook een culinaire picknickmand afhalen!  In het voor- en najaar is de plek geliefd bij vogelspotters.

10. Lago di Landro
 

 
Het bijzondere aan het Lago di Landro bij Misurina is de witte kleur van het water. Het lijkt wel melk! Dat komt door de kalksteen die erin wordt opgelost. Dat zie je goed aan de oevers. Hier mag je wel zwemmen maar dat kan fris zijn. 

In Monte Piano is een openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog. Je komt er vanzelf langs onderweg naar de Tre Cime di Lavaredo

11. Passo Sella. De mooiste pas in de Dolomieten
 

 
De Sellapas kent het hoogste punt op 2.240 meter boven zeeniveau. Het is een van de mooiste Dolomietenpassen, misschien wel de mooiste.

12. Marmolada. De hoogste berg van de Dolomieten
 

 
De Marmolada (3.343 meter boven zeeniveau) is de hoogste berg van de Dolomieten en de enige met een gletsjer. Over de gletsjer maakt men zich overigens wel erg veel zorgen. De laatste 150 jaar is de helft van het gletsjer ijs in de Alpen verdwenen en voor de Marmolada is dat percentage nog hoger. Men denkt dat in dit tempo de gletsjer over 15 tot 20 jaar verdwenen is. 

13. Paganella, paragliden!
 

 
Het uitzicht over de bergen vanaf Paganella is adembenemend. In de verte is zelfs het Gardameer te zien. De Nederlandse Sytske Maaijen woont er al jaren in de buurt (lees meer). Met de kabelbaan kan je naar de naar de top naar Rifugio La Roda. Hier vandaan vertrekken ook de paragliders. Als je durft kan je een tandemsprong maken. 

Meer informatie over dit gebied. 

14. Lago Antorno
 

 
Vlakbij het grotere Lago Misurina ligt het fraaie Lago Antorno. Het is het voor een prachtige wandeling naar de Tre Cime. Parkeren is gratis parkeergelegenheid direct aan het meer. In de lente en zomer geniet je van de vele wilde bloemen. In de herfst is het extra mooi als lariksen geel en oranje kleuren.

15. Lago Federa
 

 
Tot slot nog maar eens zo’n geweldig meer. Het Lago Federa. Kenners zeggen dat de wandeling in de omgeving van dit meer tot de mooiste van de Dolomieten behoren. Je wandelt door het bos en het gaat geregeld steil omhoog. Wandelstokken zijn dus geen overbodige luxe. In de berghut Rifugio Palmieri kan je uitrusten. Dit meer ligt bij de Croda da Lago bergen, ten zuiden van Cortina d’Ampezzo.

 
Bron: ilgiornale.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.