Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 augustus 2010 @ 12:33 door Calamandja , 2791 keer bekeken

Strenge kledingvoorschriften …

 

Dagelijks slenteren duizenden toeristen achteloos van Rome naar Vaticaanstad zonder te beseffen dat ze eigenlijk terechtkomen in een ander land met andere wetten en voorschriften. Dat je de Sint-Pietersbasiliek niet binnenraakt met blote benen of schouders wordt in haast elke reisgids vermeld en staat ook duidelijk aangegeven vooraleer je de basiliek effectief kan betreden. Het aantal mensen met ongepaste kledij (een korte broek, een fris topje,...) dat moet worden terechtgewezen blijft dan ook al bij al nogal beperkt, al zijn er dat bij dit warme zomerweer natuurlijk wat meer dan gewoonlijk.

Vanaf nu gelden de kledingvoorschriften niet alleen meer voor de San Pietro maar worden ze toegepast in heel Vaticaanstad. Wie dus een dag wil doorbrengen in de Vaticaanse musea, de necropolis of de Vaticaanse tuinen bezoekt of zelfs maar een kijkje wil nemen in de boekwinkel naast de basiliek kan daar maar beter rekening mee houden. Slimme winkeliers hebben reeds zeer snel ingespeeld op het nieuwe reglement en heel wat kraampjes en buurtwinkels doen door de onwetendheid van veel toeristen plots gouden zaken door de verkoop van sjaals, t-shirts met lange mouwen en goedkope lange broeken. Ook voor heel wat Romeinen uit de buurt die over een pasje beschikken om in Vaticaanstad even te gaan winkelen, iets te gaan halen in de apotheek of willen binnenstappen in het postkantoor, was het even aanpassen. Zij zijn het zo gewend terecht te kunnen in het (goedkopere) Vaticaansstad dat ze dit gewoon beschouwen als een deel van Rome.

Buiten Vaticaanstad mag je dus nog wel rondlopen in de kledij die je verkiest, al doe je er toch wel zeer goed aan er niet bij te lopen als de eerste de beste strandjutter. Wie dat toch wil maakt best een uitstapje naar Ostia Lido, waar je een heleboel gelijkgestemde zielen zal aantreffen. Elders in Rome val je, temidden van de stijlvolle Italianen, echt wel te veel op met kleding die - zacht uitgedrukt - een beetje tè zomers is. De Romeinen zelf zijn evenmin opgezet met toeristen die zich in de stad en de winkels gedragen als in de eerste, de beste strandbar.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.