Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 23 december 2012 @ 10:50 door Calamandja , 1134 keer bekeken

Rome door de ogen van Antoine…

   

In deze spirituele gids voor de Eeuwige Stad neemt kunsthistoricus en priester Antoine Bodar ons mee langs de meest inspirerende, spirituele en muzikale plekken van Rome. Hij vertelt over monumenten als de Sint Pieter en de Spaanse Trappen, maar ook over bijzondere kerken, begraafplaatsen en pleinen.

Bodar: ‘Wie wandelt, haast zich niet. Hij kent even geen zorgen en verheugt zich. Hij laat bij voorkeur gebeuren wat gebeurt. Nu eens ontmoet hij deze dan weer gene. Vrijelijk richt hij de blik rond, omhoog en omlaag. Hij beschouwt nader waarin hij zin heeft maar ziet vooral af van moeite die vermoeidheid zou brengen. Hij vertreedt zich slechts en flaneert in enen.

Italiaanse steden als Genua en Turijn, Florence en Siena, Perugia en Spoleto lijken voor dergelijk wandelen gebouwd. Rome evenwel bekroont in dezen de andere steden alle – het hoofd van de wereld (caput mundi), kortweg geheten de Stad (Urbs).


[…] Wie in Rome kan wandelen, beseft dat morgen nog een dag komt en na morgen al weer een dag. Hij neemt de zuidelijke gewoonte aan, ziet in dat alles zijn tijd heeft en dat ook volgende week ruïnes en kerken, pleinen en fonteinen er nog zullen zijn. Stad en verblijver hebben weet van wat wachten en verwachten is.’


Wij wandelen verwachtingsvol met Bodar naar de Sint Pieter:


‘Het is nog vroeg in de ochtend als we de basiliek bezoeken. Het is vrij rustig en de weinige bezoekers zijn stil. Het kan, weet ik uit ervaring, hier rumoerig zijn. De stilte past beter. Rechts de beroemde en altijd ontroerende Pietà van Michelangelo.

Voor ons de enorme diepte en hoogte van het schip. Het is een immense kerk, de grootste van de christenheid, ingewijd op 18 november 1626 door paus Urbanus VIII. De plechtigheid duurde meer dan vier uur, aldus een ooggetuige. Aan het einde zong men de sequentie Ave Maris Stella.

Pieta-Michelangelo.jpg



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.