Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 22 maart 2014 @ 13:15 door Calamandja , 1576 keer bekeken

Voorjaarstips Ciao Tutti voor…

De lente is begonnen – en dat vieren we door 10 schitterende vakantieplaatsen in heel Italië in het zonnetje te zetten. (bron: nieuwsbrief ciaotutti.nl)

Met de zon aan de hemel gaan de Italiaanse piazze weer leven. Van de vroege ochtend tot de late avond geniet je op een van de pleinen die Italië rijk is van een drankje, spelende kinderen, het geroezemoes van de locals, koerende duiven en hier en daar al een laagscherende zwaluw.

Ons favoriete plein is misschien wel het Piazza Grande in Arezzo. Dat komt deels door de film La vita è bella (geregisseerd door Roberto Benigni, die zelf ook een grote rol heeft), die grotendeels is opgenomen in de historische binnenstad van Arezzo. Een van de meest bekende fragmenten is die waarin Benigni op zijn fiets naar beneden zoeft en zijn toekomstige echtgenote van de sokken rijdt, onder de vrolijke uitroep ‘Buongiorno principessa!’ Dit alles speelde zich af op het schitterende Piazza Grande, het grote plein, dat schuin afloopt en daardoor een bijzonder effect bewerkstelligt.

Maar ook het Caffé dei Constanti en de trappen van de Duomo zijn zeer herkenbaar voor iedereen die de film heeft gezien. Overal in de stad vind je foto’s met verschillende filmscènes die precies op die plek zijn opgenomen. Wil je zeker weten dat je geen enkele plek mist? Haal dan bij de lokale VVV een foldertje met daarin alle plekken in Arezzo waar Roberto Benigni en zijn crew hebben gefilmd. Een mooie route door een relatief onbekende stad, echt een aanrader!
2 Bezoek de eilanden in het Lago Maggiore. Het mooiste van deze zogeheten Borromeïsche Eilanden is Isola Bella. Het eiland zou zijn vernoemd naar Isabella, de vrouw van Carlo III Borromeo. Een mooie woordspeling, want Isola Bella betekent letterlijk ‘Mooi Eiland’. En mooi is het, waarbij de hoogste punten worden gescoord door de schitterende tuin met terrassen. Geniet van elk beeld, elk nieuw panorama dat de tuinen bieden. Bezoek het Teatro Massimo, met bijzondere beelden en obelisken, en sla ook de Giardino d'Amore (Tuin der Liefde) niet over.

Na dit mooie eiland is ook een bezoek aan Isola dei Pescatori een aanrader. Dit ‘Eiland van de Vissers’ is het kleinste van de Borromeïsche Eilanden en dankt zijn charme aan het kleine, knusse vissersdorpje dat je al vanaf het water kunt zien. Er wonen nog steeds veel vissers, die zo goed als dagelijks uitvaren. Na een wandeling door de straatjes van het dorp schuif je dan ook aan voor een heerlijke lunch in een van de visrestaurantjes, met vers gevangen vis uit het meer.
3 Ook in Rome is het lente! Dat voel, ruik en zie je op tal van plekken in de stad zelf, maar ga in het voorjaar ook eens naar Tivoli. Het stadje ligt tegen de groene heuvels aangeplakt en het enige geluid dat je er hoort is dat van ruisende bomen en spetterende watervallen. Hier lieten de Romeinse keizers hun buitenverblijven bouwen.

De Villa Adriana, vernoemd naar keizer Hadrianus, is misschien wel de bekendste ‘vakantievilla’ in Tivoli. Keizer Hadrianus gaf opdracht voor de bouw van dit villacomplex in 118. Jarenlang werkte men aan de villa, de tuinen en alle bijzondere wensen van de keizer. Naast woonvertrekken waren er een bibliotheek, badruimtes, schitterende ontvangstruimtes, gastenverblijven, een uitgestrekt park met verschillende waterbekkens, een zogenaamd zeetheater en zelfs een eiland, waar Hadrianus zich naar verluid vaak terugtrok.

Kardinaal Ippolito d'Este, de zoon van Lucrezia Borgia, liet de Villa d'Este bouwen. Bij de villa moest ook een schitterend tuinencomplex komen, met tal van waterpartijen en fonteinen. Nog steeds is dit een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Villa d’Este. Vooral de Fontana dell’Organo, de orgelfontein, en de Fontana della Civetta, de uilenfontein, doen bezoekers stilvallen. Sprookjesachtig mooi!
4 Dat geldt ook voor de Amalfikust, de Costiera Amalfitana. Volg ‘de weg van de duizend bochten’, oftewel de Strada Statale 163, die hoog boven de Amalfikust slingert.

Veertig kilometer lang word je getrakteerd op steeds een ander vergezicht. Nu eens zie je de onmetelijke, azuurblauwe zee, dan weer eindeloze rijen citroenbomen, afgewisseld met kleurrijke kerkkoepeltjes en hier en daar een glinsterend zwembad in de diepte.

Breng zeker een bezoek aan Positano, een klein stadje met slechts vierduizend inwoners. Paul Klee omschreef Positano als ‘de enige plek ter wereld met een verticale in plaats van een horizontale basis’. Je krijgt er inderdaad het vermoeden dat er geen andere weg is dan die omhoog. Buiten de brede boulevard langs de kust wachten steile steegjes en ontelbaar veel trappetjes. De vrolijk geschilderde huisjes lijken tegen de rotsen te zijn geplakt.

Dit stukje kustlijn dankt haar naam aan het stadje Amalfi, dat ooit een heel machtige republiek was dankzij de handel over zee. Beklim alle trappen naar de Duomo en het Chiostro del Paradiso, inderdaad een paradijselijke kloosterhof. Zoek verkoeling op een terrasje, slenter door de smalle straatjes en laat je verrassen door de onverwachte ontdekkingen die je vast en zeker zult doen in Amalfi!
5 We zijn nét terug uit Puglia, maar we zouden zo weer willen… Zeker na het heerlijke verhaal van Roland Beerens, die vanuit een prachtige masseria de culinaire geheimen van de Salento ontdekte. Maar ook voor een zonnige stedentrip moet je in Puglia zijn. Wij werden meteen verliefd op barokstad Lecce, die het mooist schittert in de voorjaarszon.

De Duitse historicus Ferdinand Gregorovius bezocht Lecce in de negentiende eeuw en gaf de stad de bijnaam ‘Florence van het zuiden’, die de stad beter dan welke aanduiding ook kenmerkt. Maar de hoofdstad van Puglia heeft meer bijnamen! Dankzij het feit dat Lecce eerder een aristocratische, spirituele en intellectuele hoofdstad is, in plaats van een economische en commerciële plek, staat de stad ook wel bekend als het ‘Athene van Puglia’. De vele barokkepalazzi en kerken zorgden voor de derde bijnaam, ‘Stad van de Barok’.

Het monument dat het beste de bijnaam ‘Stad van de Barok’ illustreert, is de Santa Croce. De bouw van de basiliek startte in 1549 en de werkzaamheden werden in 1689 voltooid. Een recente restauratie heeft het monument zijn pracht en praal weer helemaal teruggegeven. Je zult ademloos naar de voorgevel staren, om vervolgens na te genieten op een van de vele terrasjes die Lecce rijk is. 
6 Chioggia wordt ook wel Klein-Venetië genoemd, omdat het qua uiterlijk veel weg heeft van La Serenissima. Het is er echter veel rustiger en daardoor veel sfeervoller, zeker als de voorjaarszon de gevels van de huizen in een warme gloed zet. Het vissersstadje ligt ten zuiden van de Venetiaanse lagune, hemelsbreed zo’n 25 kilometer van Venetië. Wandel door het historische centrum met smalle straatjes langs het water, drink een espresso aan een van de vele barretjes en laat je betoveren door la piccola Venezia!
7 In Valle d’Aosta ligt een van Europa’s mooiste natuurgebieden, het Nationaal Park Gran Paradiso. Het park dankt zijn naam aan de 4061 meter hoge Gran Paradiso en is zo’n 70.000 hectare groot. Ooit was het het jachtterrein van de koningen van Savoya, maar in 1920 werd het een nationaal park – het eerste binnen de Italiaanse grenzen. Tijdens een wandeling door het park heb je zomaar de kans om een steenbok, een gems of een roofvogel te spotten.
Bezoek ook de beroemde Giardino Alpino Paradisia, vlak bij Valnontey, waar meer dan tweeduizend plantensoorten groeien en bloeien.
8 De lente in je bol? Neem een hooibad! Al ruim honderd jaar is bekend dat hooi een geneeskrachtige werking heeft. ‘s Avonds legden de bergboeren zich na het zware hooien moe in het verse hooi. De volgende ochtend werden ze verkwikt en met nieuwe energie wakker.

De dorpsbewoners van Fiè allo Sciliar hebben de traditie van de boeren nieuw leven in geblazen met het zogenaamde hooibad. Vanaf 1890 bieden ze hooibaden aan in de dorpsschuren. Al snel kwamen de eerste ‘kuurgasten’ uit de regio, spoedig gevolgd door vakantiegangers van heinde en verre.
Hoe het werkt? Eerst wordt het hooi ondergedompeld in een warmwaterbad met een temperatuur van 40 °C. Vervolgens wordt de bader tot zijn nek met hooi bedekt. Onder invloed van de warmte begint het hooi te gisten en komen etherische oliën vrij - dat is het moment waarop de positieve werking van de hooibloemen op het lichaam begint. Je zult als herboren uit het hooibad stappen!
9 Een weekendje weg, maar kun je niet kiezen tussen stad of strand? Ga dan naar Pesaro, in Le Marche. Dit stadje is echt een ontdekkingstocht waard. Bezoek het geboortehuis van de componist Rossini, de binnenplaats van het Rossini Conservatorium, met een mooi beeld van de grote operacomponist, het maritiem museum, de kathedraal (met schitterende vloeren), het Santuario Madonna delle Grazie en de burcht Rocca Costanza. Na een wandeling door het historische centrum is het tijd voor een wandeling langs het strand. Pesaro heeft maar liefst 4 kilometer strand, dus je kunt heerlijk uitwaaien of pootjebaden!
10 Een van de mooiste plekken van Italië, zeker in het voorjaar: de Piano Grande, in het zuidoosten van Umbrië, vlak bij Norcia. Deze ‘Grote Vlakte’, met in het late voorjaar veleden vol klaprozen en andere bloeiende veldbloemen, heeft een oppervlakte van zo'n 20 vierkante kilometer, aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini. Een mooie start voor een wandeling is het dorpje Castelluccio (op een hoogte van 1452 meter). Van hieruit is de Piano Grande goed te verkennen – met een verrassende blik op heel Italië in het groen!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.