Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 09 maart 2010 @ 00:24 door Calamandja , 1389 keer bekeken

Giro d'Italia: Utrecht zal ro…

Utrecht is op 9 mei finishplaats van de Giro d'Italia. De gemeente pakt het evenement groots aan en heeft het programma rond. Een ding is zeker: de stad zal de komende twee maanden in Italiaanse sferen verkeren en de Dom zal roze kleuren.

Bekijk en beluister onder dit bericht de reportages van onze verslaggevers.

Het programma:

SPORT EXPERIENCE UTRECHT
Op 9 mei vindt er in het finishgebied op het Jaarbeursterrein een gratis sportevenement voor kinderen en jongeren plaats.
Activiteiten:
* Praxtour, fiets zelf de laatste 3 km van de etappe Amsterdam Utrecht in een virtuele wereld.
* Space bikes, fiets jezelf over de kop, een fietsend reuzerad,
* Vertical Bikes, hoe sneller je trapt hoe hoger je komt. Eénmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over het finishgebied van de Giro.
* Flatland BMX clinic, trucjes leren op een BMX fiets.
* BMX parcours, stunts op een echt BMX parcours op het Jaarbeurs terrein, met demo's van de NLse top.
* Live commentaar, stap in de regiewagen geef zelf verslag van de etappe.

TOERVERSIE
De toerversie van de Giro etappe Amsterdam–Utrecht bestaat uit drie afstanden. De 40 en 70 km maken een rondrit door het Groene Hart. De 130 km rijdt een groot deel over het etappe parcours van 9 mei. Hoogtepunten daarbij zijn: binnenstad Utrecht, Amerongse Berg, passage over vliegveld Soesterberg en langs paleis Soestdijk. De 130 km wordt in een peloton verreden met een vaste gemiddelde snelheid van 27 km/u. Deelnemers aan de 130 km ontvangen een uniek wielershirt. Inschrijven via: www.toerversiegiroutrecht.nl

BASISSCHOLENPROGRAMMA UTRECHT BELEEFT DE GIRO
Het is een lespakket voor de groepen 1 t/m 8 (gespecificeerd naar klas). Het betreft een aantal vakken, zoals bijvoorbeeld Nederlands, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Er wordt een pakket aangeleverd waarin lesstof is opgenomen die betrekking heeft op het fietsen en de Giro. Er wordt een draaiboek aangeleverd voor de docent waarin precies staat hoe de les gegeven kan worden. De docent kan zelf bepalen wanneer hij de lesstof gebruikt in zijn klas.

Met het basisscholenprogramma 'Utrecht beleeft de Giro' wordt in de laatste twee weken voor de meivakantie zoveel mogelijk aandacht geschonken aan de fiets. De fiets als vrije tijdsactiviteit, als duurzaam vervoersmiddel en de fiets als onderdeel van een gezonde leefstijl. Utrechtse scholen krijgen een menukaart van fietsactiviteiten aangeboden die passen in het bestaande lesprogramma.

Het programma wordt aangevuld met een estafette van Dikke Banden races en praaltochten van versierder fietsen. In laatste twee weken voor de meivakantie worden er in 10 tot 15 gemeentes Dikke Banden races of praaltochten georganiseerd waarbij de winnaars telkens het roze shirt doorgeven aan een volgende gemeente.

WIELERRONDES HEUVELRUG
In de aanloop naar 9 mei vinden er 3 amateur-wedstrijden plaats. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de wielerverenigingen De Volharding, WV Eemland en De Valleirenners. Deelnemers bestaan uit wedstrijdrenners met een A, B of C licentie. Tevens zal er een wedstrijd georganiseerd worden voor wielrenners met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

CULTURELE EVENEMENTEN
Zowel in de aanloop naar de Giro d'Italia als tijdens het weekend zelf worden er verschillende evenementen in de stad georganiseerd. Het programma is divers van opzet met aandacht voor de verschillende doelgroepen op verschillende locaties. Niet alleen in de winkelstraten maar ook in het park, aan en op het water en op binnenlocaties. Het publiek kan onder andere genieten van muziek, een openlucht bioscoop, voordrachten over de wielersport, een fototentoonstelling en uiteraard van de Italiaanse keuken. De eerste culturele activiteiten vinden al plaats in april en lopen door t/m 9 mei.

Ook geldt dat vanaf april de stad langzaamaan op verschillende punten wordt aangekleed in de kleuren van de Giro. Gehoopt wordt op mooie initiatieven van derden die hier op aanhaken:
* Openlucht bioscoop
* Dom in roze verlichting
* Zandkasteel Dom als Toren van Pisa
* Carrillon Dom Italiaanse stijl

Wanneer het peloton de Utrechtse stadsgrenzen passeert, dat zal naar verwachting rond 16 uur zijn, zal stadsbeiaardier Arie Abbenes beginnen met het welkomstconcert op de beiaard van de Domtoren. Hij zal uiteraard een Italiaans programma ten gehore brengen. Eind april zal de speeltrommel voor het automatisch spel van de Domtoren verstoken worden met melodieën in Italiaanse sfeer. Vanaf dat tijdstip zullen elk heel en half uur de volgende melodieën over de stad klinken:

Heel uur: Funiculi, funicula - Luigi Denza
Half uur: Serenata - Enrico Toselli

Muziek aan de gracht: overdag
- 4 tal locaties Ledig Erf/Oude Gracht/Weerdsluis/Kom bij Stadhuisbrug

Gondelvaart: avond

Utrecht Proeft de Giro
- zaterdag: Italiaanse markt, etenswaren, kookwedstrijd met Italiaanse koks, ijsconcours, terras,

'Menukaart Utrecht beleeft de Giro':
* Go Biking Tour
Schoolplein wordt omgetoverd tot een heus parcours waar kinderen van groep 6 t/m 8 een uur aan de slag gaan en zichzelf een echte wielrenner voelen.

* Pimp your Bike
De leerlingen versieren tijdens de handarbeidles hun eigen fiets. Als in uw gemeente de praaloptocht plaatsvindt, kunnen de kinderen met hun versierde fiets perfect aansluiten bij de optocht.

* Build your Bike
Hoe leuk is het om te ontdekken uit welke onderdelen een fiets bestaat en hoe je met deze onderdelen een echte fiets kan maken? De leerlingen leren het via deze activiteit..

* Clinics van verschillende wielersporten
Hier kunt u denken aan een clinic op een racebaan, of een clinic mountainbiken. De clinics worden op een locatie (van een vereniging) verzorgd.

* Lezing in de klas door een professional
'Wat eet en drinkt een prof wielrenner tijdens een zware bergetappe in de Tour de France?' Peter Res, voedingsadviseur van het Rabo Cycling Team komt dit in de klas vertellen.

* De kilometerteller
Een centraal thema in deze fietsweken is de kilometer teller. Om zoveel mogelijk leerlingen, ouders, vriendjes en leerlingen te laten fietsen, houden we de kilometers bij, die van 19 t/m 26 april gefietst worden. Voorafgaand kunt u doorgeven hoeveel kilometers (van schoolritten, tot boodschappen ritjes) er gefietst zullen worden en dit wordt op de Utrecht Giro website bijgehouden. Aan de eindstand wordt een Giro verrassing gekoppeld!

* Moederdag fietsroutekaart
Voor iedere basisschoolleerling is er een Moederdag fietsroutekaart beschikbaar. Mede om ma niet boos te laten worden omdat pa op deze dag de etappe gaat kijken, maar ook om ervoor te zorgen dat ze samen met de kinderen er op uit trekken om de Giro te zien. Moederdag wordt hierdoor nóg specialer.

* Spinning Marathon, Utrecht – Léon
De stichting stedenband Utrecht – Léon organiseert een spinning marathon om geld bijeen te brengen voor één van de millenniumdoelen; alle kinderen naar school. De afstand tussen Utrecht en Léon, 8.000km, zal fietsend worden overbrugd. Daarbij wordt per kilometer een bedrag ingezameld.

- zondag: Italiaans ontbijt/brunch: deels genodigden, deels publiek.

Literaire avond Una Gionata Rosa in Tivoli
- ca. 10 bekende schrijvers/ dichters incl. boekenmarkt, fotografie, expo en muziek. Thema Wielrennen
Met oa .Ronald Giphart, Kees Wennekendonk, Jeroen Wielaert, Ingmar Heytze etc.

The Gasoline Brothers

Na het succes van het wielerlied voor Koos Moerenhout in 2009 komen The Gasoline Brothers uit Utrecht met een wielerlied. Houd Twitter in de gaten!

LIMES
De Romeinse Limes doorkruist de Giroroute. Deze voormalige grens van het Romeinse rijk loopt van oost naar west dwars door de gemeente Utrecht, een limeslijn door de stad van 12 km. Utrecht was daarmee een onderdeel van een ooit 6000 km. lang systeem, dat alle landen in West-, Centraal en Zuid-Europa én de landen rond de Middellandse Zee met elkaar verbond. Het laatste deel van deze grens in Utrecht is de afgelopen 2 jaar in kaart gebracht in de oude stadswijken.

De limes is de meest breed gedeelde historische erfenis van onze internationale samenleving, een lijn van culturele contrasten en uitwisseling toen maar ook nu nog! Mei 2010 wanneer de Giro d'Italia Utrecht aandoet, zullen de wielrenners tijdens de race door Utrecht meermaals het limestracé kruisen en wordt op verrassende wijze aandacht gevraagd voor deze gedeelde historische erfenis. De limes sprak de Italiaanse organisatoren, als nazaten van de fameuze Romeinen, ook zeer aan en speelde zo (wellicht) een rol bij de keuze voor Utrecht als de stad van de Giro 2010. Op de kruispunten waar de Giro de limes kruist, worden 3 meter hoge Romeinse poppen neergezet.

Programma activiteiten van derden:
Tentoonstelling Sport en Ontwerp in de Janskerk
Tentoonstelling Giro d' Italia in ons gemeentehuis

Projectie op panden
- Kunstenaarsproject: projectie op een of meerdere panden, incl. logo Giro d' Italia

Programma Neude
- Muziek, kinderactiviteiten, scherm voor volgen Giro


video.gifInvalid image Giro d'Italia: Utrecht zal roze kleuren
audio.gifInvalid image Giro d'Italia: Utrecht zal roze kleuren

 


Zie ook:
Provincie: Mei wordt Giro d'Italia-fietsmaand
Wielerkaravaan stoort Maartensdijkers niet
Ook SGP De Bilt tegen Giro
SGP Rhenen wil Giro weren
Grote tevredenheid over Utrechtse Giro-etappe
Parcours Giro-etappe tot in detail
Soest wil niet betalen voor Giro
Directeur Giro d'Italia brengt bezoek aan Utrecht
Utrecht praat met organisatie Giro
Utrecht enthousiast over komst Giro
Etappe Giro eindigt in Utrecht



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.