Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 25 augustus 2012 @ 11:12 door Calamandja , 1293 keer bekeken

Italianen drinken graag koffie, zoveel is bekend. Maar ze drinken het niet vaak zoals de meeste Nederlanders, thuis en uit een filter of uit een handig koffiezetapparaat waar één of twee kopjes per keer uit komen. Veel liever gaan ze er juist even uit voor koffie – of liever gezegd voor een koffiemoment – naar de bar. Koffiebarretjes vind je in Italië dan ook op iedere straathoek. Maar let op: er zijn tientallen soorten koffie te verkrijgen aan die bar, dus weet wat je bestelt! Hieronder tekst en uitleg bij de vijf meest populaire Italiaanse koffievarianten in Nederland.

 

Espresso (caffè) & ristretto

Espresso is een kleine hoeveelheid (ca. 30 ml) sterke koffie, met een goede crèmelaag die ontstaat dankzij de druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. De ideale watertemperatuur ligt rond de 95 graden, en die warmte wordt behouden door de koffie te serveren in een Italiaans espressokopje met dikke wanden.

Het sterke broertje van de espresso heet ristretto. Nog sterker? Jawel, espresso is in Italië de ‘normale’ koffievariant (te bestellen als: caffè), ristretto is voor de liefhebbers van straf… Men neme dezelfde hoeveelheid koffie als bij espresso, maar simpelweg met minder water. Ristretto wordt geserveerd in een gewoon espressokopje, en is in één slok weg!

 

Cappuccino

Veruit de meest succesvolle Italiaanse koffievariant wereldwijd is de cappuccino. De basis is zoals altijd een espresso, maar hieraan worden zowel warme melk als fijn melkschuim toegevoegd. De cappuccino is vaak het paradepaardje van de barista, omdat er met het melkschuim kunstig allerlei figuurtjes in de crèmelaag van de koffie kunnen worden geschonken. In Italië drinken ze deze koffievariant overigens uitsluitend in de ochtend, zo tot een uur of elf, vaak in combinatie met een zoet ontbijt.

 

Caffè macchiato

Wie net even het echte sterke randje van zijn of haar espresso wil halen, kan er een klein scheutje gestoomde melk in laten schenken. Caffè macchiato betekent letterlijk ‘gevlekte koffie’, verwijzend naar het ‘vlekje’ of wolkje melk dat in de espresso wordt geschonken.

 

Latte macchiato

Omgekeerd kan ook; latte macchiato betekent ‘gevlekte melk’ en werkt precies de andere kant op. Aan een groot glas warme, gestoomde melk wordt een scheutje espresso (één kopje) toegevoegd. Voor veel Italianen is een latte macchiato met een zoet broodje of wat koekjes om erin te dopen het ideale ontbijt!

 

Caffè lungo / americano

Hoewel je maar weinig Italianen een lungo of americano zult zien drinken, kun je het wel degelijk overal bestellen. Caffè lungo of americano (een bijnaam die deze koffie te danken heeft aan het feit dat het vrijwel altijd door Amerikaanse toeristen wordt besteld) komt nog het dichtst in de buurt van wat wij in Nederland traditiegetrouw voor ogen hebben bij een kopje koffie. Italianen maken een lungo vaak door simpelweg extra heet water toe te voegen aan een espresso!



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.