Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 november 2009 @ 22:14 door Calamandja , 1117 keer bekeken

Buongiorno cari amici,

Terwijl San Nicolò met zijn Zwarte Pieten in Olanda rondgaat, is la Befana in Italia nog aan het genieten van haar vakantie. Zij hoeft pas op 6 januari uit de veren.

San Nicolò in Italia
Je vergist je als je denkt dat Sinterklaas een puur Nederlands fenomeen is. De goedheiligman doet ook Italia aan, maar hij komt alleen in het nord-est, noord-oosten, om preciezer te zijn in Alto Adige, Südtirol, en ook alleen voor i piccini, de allerkleinsten. San Nicolò komt in die bergstreek natuurlijk niet aan per stoomboot, maar te voet, zonder zijn trouwe schimmel Amerigo. En ook zonder Zwarte Piet, maar wel in gezelschap van zijn servo, knecht, Ruprecht en een enkele Moorse dienaar. Ruprecht lijkt in de verste verte niet op de goedlachse en speelse Zwarte Pieten die we hier kennen. Sterker nog: hij is een gemeen monster dat stoute kinderen bang maakt. Terwijl San Nicolò cadeautjes, snoep en fruit uitdeelt, plagen de krampusse de kinderen. Deze ondeugende duiveltjes zijn gehuld in berenvellen en hebben maskers op. Niet bepaald een toonbeeld van heuse kindervrienden…

Zitten de krampusse misschien ook achter de oproep om op vijf december te gaan demonstreren in Roma, maar ook op de Dam in Amsterdam? Zouden zíj die dag hebben uitgeroepen tot ‘No Berlusconi Day’ om hem dan de spreekwoordelijke roe te geven? Een selectie van meer opmerkelijk, vreemd en leuk nieuws vind je iedere week op Italie.nl.

Regalidea
Voor de komende feestdagen wordt regalini, cadeautjes, uitzoeken wel heel gemakkelijk. Twee recentelijk verschenen libri di cucina, kookboeken, zijn verkrijgbaar met un bel risparmio, een mooie introductiekorting! Zo is er het Grote Nutella Kookboek, boordevol met 460 heerlijke recepten voor jong én oud. Op Italie.nl vind je maar liefst tien Nutellarecepten om uit te proberen! Da leccars i baffi! Om je vingers bij af te likken! Wie zoet is krijgt lekkers...

Naast hét Italiaanse standaardwerk Il cucchiaio d’argento, De Zilveren Lepel, het kookboek dat heel veel mamme italiane aan hun kinderen meegeven als ze het huis uit gaan, is er nu ook dé culinaire must-have De Zilveren Lepel Pasta. Van de twee jaar geleden in Nederland verschenen uitgave van De Zilveren Lepel zijn er ruim 120.000 verkocht. De Zilveren Lepel Pasta mag natuurlijk bij geen enkele pastaliefhebber (en wie is dat niet?) op het kookboekenplankje ontbreken!

In De Zilveren Lepel Pasta tref je i classici, authentieke klassieke en moderne recepten. Er zijn gerechten gemaakt van droge pasta, van verse pasta, van lange en van korte, maar ook gevulde pasta en in allerlei vormen. Sei principiante, ben je beginner; of esperto, ervaren kok? Je hebt de keuze uit maar liefst 300 nieuwe recepten plus een selectie van de populairste pastagerechten uit De Zilveren Lepel. Het boek leert je de juiste pastavorm te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals de Italianen dat doen. Tot en met 31 december zijn beide boeken afgeprijsd en is De Zilveren Lepel Pasta geen € 35 maar € 29,95! Enne… wil je weten wat iemand bedoelt als-ie zegt; ‘è di buona pasta’? Test je kennis van het Italiaans!

Non hai la più pallida idea quali regalini scegliere? Nog geen enkel idee voor cadeautjes? Op ItaliePunt.nl kun je curiosare, rondneuzen, in een wel heel uiteenlopend en verrassend assortiment. Ongetwijfeld vind je tal van regalidee, originele cadeausuggesties, waarmee je een Italië-liefhebber zeker blij zult maken. Scheurkalenders, boeken, pizzaovens, alles voor de pasta, koffiepotjes, wijnen, films, hebbedingen, horloges, fietsen… je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er… Per fortuna, gelukkig, kun je het ook laten thuisbezorgen!
E non dimenticarti, en vergeet niet, om tijdig panettone, pandoro en prosecco in te slaan voor Natale e Capodanno, Kerst, Oud & Nieuw!

Le vacanze
Wordt het een weekendje shoppen in een Italiaanse stad, of geef je de voorkeur aan settimane bianche, wintersport, in een van de vele Italiaanse skigebieden? Weet je eigenlijk al waar je heen wilt? Bekijk ter inspiratie de vele fraaie foto’s toegestuurd door bezoekers van Italie.nl, of raadpleeg de honderden pagina’s gratis toeristische informatie. En misschien ben je al bezig met het plannen van je zomervakantie…. Fai il campeggio, wordt het kamperen, of kies je voor een agriturismo, bed&breakfast of toch liever een vakantievilla?

Sinds afgelopen zomer kun je overigens vanaf Amsterdam Schiphol en Brussel Zaventem snel en goedkoop naar Forlì vliegen, net ten zuiden van Bologna. Forlì Airport ligt verrassend centraal als je naar Toscana, Umbria of Le Marche wilt. Maar natuurlijk ook voor je vakantie in Emilia-Romagna zelf, bijvoorbeeld aan de welbekende Adriatische kust. Nog leuker is het natuurlijk om het binnenland te ontdekken. Bezoek er culturele stadjes als Imola, Faenza, Forlì en Cesena. Of ga eens naar naar een van de vele onbekende bergdorpjes zoals Bagno di Romagna met zijn natuurlijke en warme bronnen, of de middeleeuwse Longiano, Bertinoro, Brisighella en Portico di Romagna. Stuk voor stuk een bezoek meer dan waard!

Voglia di fare due chiacchiere? Zin om even te kletsen? Bezoek dan de Piazza's van Club Italie.nl. Start een discussie op een van de Piazzetta's, stel een vraag of geef antwoord op de vragen van andere Italië-liefhebbers. Of lees bijvoorbeeld Bart’s oproep op de Piazzetta del Mangiare e Bere en help hem zijn fette biscottate, Italiaans beschuit, in de Nederlandse supermarkten te krijgen. Dan kunnen we eindelijk eens zeggen: ‘Alleen voor Italiaans beschuit kom ik eruit!’
Arrivederci, a presto,

ITALIE.NL
Hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.