Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 januari 2010 @ 23:19 door Calamandja , 1049 keer bekeken

Italiaanse minister is moeder…

Iedereen kent de Italiaanse moederskindjes die tot op hoge leeftijd bij hun ouders blijven wonen. Maar weerhouden alleen de goddelijke maaltijden van la mamma hen ervan om uit te vliegen?

De rechter kiest partij voor de ‘kinderen’, tot woede van de minister. ”Ik zou een wet maken die verplicht dat ze allemaal op hun achttiende het huis uit zijn.” Voor Renato Brunetta, minister van Overheidsdiensten, populair om zijn felle strijd tegen de ‘lanterfanters’ onder ambtenaren, is het een groep van uitvreters: de ‘mammoni’ of ‘bamboccioni’, de ‘eeuwige – parasiterende – kinderen’.

Dat had Brunetta niet moeten zeggen. Hij heeft het hele land over zich heen gekregen, van uiterst links tot zijn eigen rechtse coalitiepartners. De verontwaardiging is zo groot dat zijn criticasters vergeten de gebruikelijke grapjes te maken over zijn ‘kinderlijke lengte’ van een meter vijftig.

80 procent woont thuis

De natie is in haar eer aangetast. Het is een overbekend feit dat meisjes en vooral jongens maar niet los komen van ‘la mamma’. Bijna 80 procent van de Italianen tussen 18 en 39 jaar woont nog thuis, heeft het bureau voor de statistiek Istat berekend. Jongens zijn ruim in de meerderheid.

Toch was het een vrouw, die de discussie opnieuw aanzwengelde en Brunetta verleidde tot harde uitspraken. Een 32-jarige deeltijdstudente filosofie, die nog bij haar (gescheiden) moeder leeft in het Noord-Italiaanse Bergamo, kreeg de steun van de rechter in haar eis dat haar vader haar moet blijven onderhouden. Met enkele achterstallige jaren inbegrepen, kreeg de vader een rekening van 12.000 euro gepresenteerd.

Kinderen verzorg je je hele leven

Meer verlichte geesten spraken er schande van, maar volgens de Italiaanse wet zijn er geen scheidslijnen: kinderen verzorg je je hele leven. De moeder van de studente vond alle ophef onzin. ”De jongeren van vandaag hebben veel meer problemen dan wij destijds met het vinden van werk of een woning, en moeten door de beide ouders gesteund blijven worden.”

Helemaal ongelijk heeft ze niet. Werk is schaars, lonen zijn laag. Het voor jongeren belangrijke tijdelijk werk staat in Italië gelijk aan schaamteloze uitbuiting. Maar gemakzucht speelt wel een rol. Bovendien zijn het ook vaak dezelfde ouders, met name moeders, die de jongeren helemaal niet los willen laten.

Het onbegrip hierover verandert niet. Toen in het vorige linkse kabinet de minister van Financiën een soort huursubsidie instelde voor jongeren en zich beklaagde over de ‘bombaccioni’ werd hij gekielhaald, vooral door rechts. Brunetta overkomt nu precies hetzelfde. Zelfs radicale collega-ministers, zoals de Lega Nord-voorman Roberto Calderoli, vinden dat de minister te ver is gegaan.

Brunetta, één van de populairste ministers van het kabinet-Berlusconi, en ondanks dat straks in de race voor het burgermeesterschap van het linkse bolwerk Venetië, houdt echter vast aan zijn stelling. Via een opmerkelijke bekentenis: ”Ook mijn moeder heeft voor mij tot mijn dertigste het bed opgemaakt. Absurd.”

Bron: Parool



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.