Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 februari 2010 @ 00:00 door Calamandja , 1393 keer bekeken

Busa di Manna koudste plek in…

Ook Italië wordt getroffen door het barre winterweer. Traditioneel zijn de laatste drie dagen van januari de koudste dagen van de winter, de giorni della merla.

Ook dit jaar is het weer raak. De aller-koudste plek in Italia ligt in het oosten van de regione Trentino, in de Dolomieten. In de berggroep Pale di San Martino ligt Busa di Manna en daar werd de laagste temperatuur ooit gemeten. Tussen de rotsen op 2550 m hoogte werd op 18 december om 5.15 uur ’s ochtends een temperatuur gemeten van 47 graden onder nul! De laatste dagen van januari was het er ietsje warmer, slechts 37 graden onder nul.

In de regio’s Emilia-Romagna , le Marche, Veneto, op Sardegna en zelfs in het zuidelijke Calabria heeft het flink gesneeuwd. Waar het niet sneeuwde, onweerde het en waaide het stevig. De zee ging eveneens hevig tekeer. Door de sneeuw en de harde wind is het risico op valanghe, lawines, weer groot. In de Gran Sasso, in Campo Imperatore (L’Aquila) zijn twee mensen uit Rome door een lawine bedolven. Door de ijzige kou en de keiharde wind kostte het veel moeite de lichamen te bergen.

Het blijft nog wel even ijzig koud. In Bologna was het maandagochtend -7 graden, met een temperatura percepita, gevoelstemperatuur, van -11; even koud dus als in het noordelijke Bolzano. In Firenze is het niet veel beter: -6 met een temperatura percepita van -9, net als in Torino. Voor de zon zul je naar Milano moeten, en daar is de temperatuur dankzij diezelfde zon ook heel wat aangenamer, al blijft het kwik onder nul, -3.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.